Medvehagymás, sajtos pogácsa

Nagyon finom medvehagymát kaptunk kedves Barátainktól. Köszönjük! Mártonkámmal pogit sütöttünk belőle a vasárnap esti focimeccshez. Finom volt frissen, és finom volt másnap is, jól megőrizte a puhaságát.


Hozzávalók:

  • 50-60 dkg liszt 
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 20 dkg tejföl
  • 1 tojás + 1 tojás sárgája  
  • fél evőkanál só
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kk cukor

A kenéshez:

  • 5 dkg vaj
  • 1 kávés csészényi felaprított medvehagyma
  • 20-25 dkg sajt

A tetejére:

  • 1 tojás fehérje
  • 5-10 dkg sajt

Elkészítés:

  1. A tejben, a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy tálba tesszük a lisztet, először 50 dkg-ot, a vajat és/vagy margarint, a tejfölt, a tojásokat, a sót és a felfuttatott élesztőt és a mixer dagasztókarjával vagy kézzel összekeverjük, összegyúrjuk, kidolgozzuk, amíg homogén ruganyos tésztát nem kapunk. Menetközben figyeljük az állagát, ha túl lágy tegyünk még bele lisztet.
  3. Körülbelül 35-40 perc alatt langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  4. Kinyújtjuk, megkenjük az időközben felolvasztott vajjal, a medvehagymával és vízszintesen és függőlegesen is háromba hajtogatjuk. Újra pihentetjük kb 10-15 percet.
  5. Kinyújtjuk megszórjuk az időközben lereszelt sajttal és újra vízszintesen és függőlegesen is háromba hajtogatjuk. Újra pihentetjük kb 10-15 percet.
  6. Harmadszor is hajtogatjuk. Újra pihentetjük kb 10-15 percet.
  7. Kinyújtjuk, megkenjük a tojással, megszórjuk a maradék sajttal és kb. 175 fokon megsütjük.


Fortélyok: Előnyös, ha az alapanyagok szobahőmérsékletűek. A liszt mennyisége függ a minőségétől, ezért menetközben adagoljuk. A cél, hogy közepesen lágy, de jól gyúrható tésztát kapjunk. A sajt egy részét a tésztába is tehetjük. Jó dolgozzuk ki a tésztát, meghálálja magát. A tetején a tojást vékonyan kenjük, kiszaggatáskor az oldalára kerülő tojástól fog dőlni, vagy nem dőlni a pogink. Hosszúnak tűnik, de közben lehet mást csinálni. Mi például játszottunk. :)

Nincsenek megjegyzések: