Hozzávalók:
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg aszalt füge
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 5 dkg kandírozott citromhéj
- 16 dkg finomliszt
- fél sütőpor
- 12,5 dkg puha vaj (margarin)
- 15 dkg porcukor
- 1 vaníliás cukor
- 4 tojás
- rum
- diónyi vaj (margarin)
- liszt
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 ek. olaj
- 2 ek. darabos szórócukor
Elkészítése:
- A mazsolát rumba áztatjuk. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk.
- A mazsolát lecsöpögtetjük, az aszalt és kandírozott gyümölcsökkel összekeverjük és a teljes mennyiségből elvett 2 ek. liszttel megszórjuk, elkeverjük, leszitáljuk (a felesleg visszakerül a kimért liszthez). A liszt megakadályozza, hogy az aszalt gyümölcsök sütés közben leszálljanak a massza aljára.
- A 20 szeletes őzgerinc formát kikenjük, kilisztezzük, a sütőt bekapcsoljuk.
- A puha vajat (margarint)habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a (mazsoláról lekerült) rummal és egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
- Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, az aszalt gyümölcsöket és gyengéden, de alaposan összekeverjük.
- Belesimítjük az őzgerincformába, egyenletesen elosztjuk, én egy homorú sávot szoktam húzni a közepén, hogy sütés közben ne púposodjon ki.
- 50-60 percig sütjük, 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
- A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, az olajjal simára keverjük és a gyümölcskenyérre kenjük. Szórócukorral díszítjük.
- Sütőpapírban és nejlonzacskóban tároljuk.
Fortélyok:
Az aszalt gyümölcsök apróra vágása több idő, mint gondolnánk, én előző este szoktam összevágni, és ahhoz hogy a füge ne ragadjon késhez, kenjük meg a kést olajjal. Ha nem puha a vaj, nem lesz homogén a massza. Alaposan süssük át, nehogy a közepe nyers maradjon.
Forrás: Lajos Mari-Hemző Károly: 33 Karácsonyi édesség
Az aszalt gyümölcsök apróra vágása több idő, mint gondolnánk, én előző este szoktam összevágni, és ahhoz hogy a füge ne ragadjon késhez, kenjük meg a kést olajjal. Ha nem puha a vaj, nem lesz homogén a massza. Alaposan süssük át, nehogy a közepe nyers maradjon.
Forrás: Lajos Mari-Hemző Károly: 33 Karácsonyi édesség
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése