Mi mentünk Pestről Ceglédre, Ceglédről Budára, a torta meg jött velünk. A recept eredetileg diós piskótával jelent meg. Mindkét tésztával nagyon finom.
Tészta: 6 tojásos piskóta
A gesztenyekrém hozzávalói:
- 50 dkg gesztenye
- 20 dkg cukor
- 5 cl víz
- 5 cl rum
- 20 dkg vaj
Díszítés:
- 25 dkg gesztenye
- 1 dl tejszín
- fél ek. porcukor
Elkészítés:
- A piskótát elkészítjük.
- A gesztenyét kivesszük a hűtőből, felengedjük.
- A krémhez a cukorból és vízből szirupot főzünk és hagyjuk kihűlni.
- A szirupot és a rumot habverővel összekeverjük a gesztenyével.
- A vajat habosra keverjük, majd kicsi adagokban hozzáadjuk a gesztenyét.
Összeállítás:
- A piskótát 3 lapra vágjuk. A két köztes lapot megtöltjük és a tetejét és az oldalát bevonjuk a krémmel.
- A gesztenye egy részéből 16 golyót formázunk a maradékot krumplinyomón áttörjük. Az áttört gesztenyével középen a golyókkal szélen díszítjük a tortát.
- Félig felverjük a tejszínt, hozzáadjuk a porcukrot, a habfixálót, majd keményre verjük.
- Csillagcsőrős habzsákkal, vagy díszítőpisztollyal kidíszítjük a tortát.
Fortélyok:
A piskótát előző este is elkészíthetjük. A vajat habosra keverjük ki. Mindig a krémet adjuk a kikevert vajhoz, sohasem fordítva! Kanalanként adagoljuk a krémet a vajhoz. Díszítésnél törekedjünk a szimetriára, 16 szeletre tervezzünk.
A piskótát előző este is elkészíthetjük. A vajat habosra keverjük ki. Mindig a krémet adjuk a kikevert vajhoz, sohasem fordítva! Kanalanként adagoljuk a krémet a vajhoz. Díszítésnél törekedjünk a szimetriára, 16 szeletre tervezzünk.
Forrás: Príma Konyha 2003/1.
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlés