Így tavasz tájékán friss ízeket kívánunk. Sajnos a piacon nincs még megfelelő gyümölcs, ami kapható az import áru és inkább kellemetlen meglepetéseket okoznak, mint kellemeseket. Viszont gyönyörű citromokat kaptam, amelyek egyértelműen arra buzdítottak, hogy a húsvéti tortabefutó egy (illetve kettő) citromtorta legyen. A színes tojások pedig remekül mutattak rajta. A krém narancsos verzióban is remek.
Hozzávalók:
A tésztához: 7 tojásos piskóta
A krémhez:
Az egyetlen amire figyelni kell, hogy a krém le ne égjen, de ez a folyamatos kevergetéssel kiküszöbölhető. Ha nem is teljesen hidegre (nekem erre soha nincs elég időm), de hűtsük le, mert ha megolvasztja a vajat, akkor nehezen tudjuk betölteni a tortát. Én most egyszerre sütöttem egy 26 cm-es és egy 18 cm-es piskótát összesen 10 tojásból, ezek jól befértek együtt a sütőbe. A krémből másfél adagot készítettem, így párhuzamosan két torta készült.
A tésztához: 7 tojásos piskóta
A krémhez:
- 3 tojás
- 20 dkg cukor
- 1 evőkanál finomliszt
- 2 dl tejszín
- 2 citrom héja és leve
- 20 dkg vaj
- A tojást, a cukrot, a lisztet, a tejszínt, a citrom héját és levét habverővel összekeverjük.
- Gőz felett, folyamatos keverés közben összefőzzük, besűrítjük. Ezután kihűtjük.
- A vajat habverővel habosra keverjük.
- A vajhoz kanalanként hozzáadjuk a krémet és folyamatosan habosítjuk.
- A piskótát 3 részre vágjuk.
- A lapokat megtöltjük a krémmel, majd az tetejét és az oldalát is bevonjuk.
- Alkalomhoz illően dísztjük.
Az egyetlen amire figyelni kell, hogy a krém le ne égjen, de ez a folyamatos kevergetéssel kiküszöbölhető. Ha nem is teljesen hidegre (nekem erre soha nincs elég időm), de hűtsük le, mert ha megolvasztja a vajat, akkor nehezen tudjuk betölteni a tortát. Én most egyszerre sütöttem egy 26 cm-es és egy 18 cm-es piskótát összesen 10 tojásból, ezek jól befértek együtt a sütőbe. A krémből másfél adagot készítettem, így párhuzamosan két torta készült.
0 megjegyzés