Vaníliás omlós keksz - Sablé viennois

 

Egy újabb Wise Lady recept. Érdekessége annyi, hogy már a Csokoládétorta idején kinéztem, elmentettem, várólistára tettem, majd egyik nap írt a barátném, hogy "OLLLLYAT sütöttem reggel!!". Ez a keksz volt az, így hát azonnal a lista elejére előzött.

Hozzávalók:
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • vanília
  • 1 tojásfehérje
  • 24 dkg finomliszt
Elkészítés:
  1. A vajat néhány másodperc alatt mikroban, vagy szobahőmérsékleten megpuhítjuk.
  2. A vajat a porcukorral és a tojásfehérjével összekeverjük, felhabosítjuk.
  3. Hozzákeverjük a csipet sót és a lisztet.
  4. Habzsákba, vagy díszítőpisztolyba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsibe mintákat nyomunk.
  5. Rövid ideig, egészen világosra sütjük (kb. 12 perc).
  6. A tepsin hagyjuk kihűlni.
Fortélyok:
Egyenletesebben puhul a vaj szoba-, illetve konyhahőmérsékleten. Minél puhább a vaj, annál könnyebben jön ki a nyomózsákból és minél keményebb annál szebbek a minták a sütin. A csipet só nem tévedés, jól kihozza az édes, vaníliás ízeket. Vaníliának belerakhatjuk egy vaníliarúd kikapart belsejét, vagy 2-3 mokkáskanál vaníliaaromát. A sütésnél vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki a kekszet. Ha nem hűl ki a tepsin deformálódhat. Ha 3 dkg lisztet kakaóporral helyettesítünk, kakaós keszet kaphatunk. Ízesíthetjük citrom- vagy narancshéjjal is. Húsvétra cukortojásokkal (ezek az Aldiból vannak) szervírozhatjuk. Ezeket kicsi olvasztott fehércsokival oda is ragaszthatjuk.



1 megjegyzés:

szepyke írta...

Békés, áldott húsvétot Neked és a szeretteidnek!