Puncstorta

By Melinda - 21:03

Újra torta, újra fondantos, újra puncs. Anyukámék puncstortája óta nem hagy nyugodni a gondolat, hogy a másik típusút is kipróbáljam, ami belül rózsaszín és inkább egy cukrászdaihoz hasonlít, mint egy minden finomsággal megtöltött otthonira. Néhány recept megtekintése után kikombináltam a saját verziómat, amely mindenkinek ízlett. A külső borítás lehetett volna cukormáz is, de miután párom édesanyjának születés- napjára készült, fondant lett. Sajnos nem rózsaszín, mert sajnos nem volt itthon sem természetes (pl. cékla) sem mesterséges (pl. Szilas) ételszínezékem. De így legalább marad inspiráció a következőre.


Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a sziruphoz:
 • 20 dkg + 10 dkg lekvár (most darabos erdei gyümölcs)
 • 1 citrom leve
 • 1 narancs leve
 • 1 dl rum
 • 1 dl málnaszörp
 • 10 dkg porcukor
Díszítés:

Elkészítés:
 1. Megsütjük a tortalapokat.
 2. Az 5 tojásos piskótát félbevágjuk, a 4 tojásos lapot felkockázzuk.
 3. A 20 dkg lekvárt, a citrom és narancs levét, a málnaszörpöt és a porcukrot összeforraljuk majd a rumot is hozzáadjuk.
 4. Kis adagokban összeforgatjuk a piskótakockákat és a szirupot, hogy egyenletesen mindenhol összekeveredjen.
 5. Az alsó lap köré tortagyűrűt helyezünk, megkenjük lekvárral majd ráhalmozzuk a szirupos piskótakockákat. A felső lap alsó részét is megkenjük lekvárral, majd ráhelyezzük a töltelékre.
 6. Egy könnyebb súllyal lenyomjuk. Hűtjük néhány órán keresztül.
 7. A fondantborítás előtt a torta tetejét és oldalát megkenjük lekvárral, majd hagyjuk megszikkadni egy kicsit.
 8. Az előkészített fondantot átgyúrjuk, kinyújtjuk, és beborítjuk vele a tortát.
 9. A rózsához kerek kiszúróval lapokat késztünk, majd körbe-körbe egymásra illesztjük. A torta aljára egy hengert készíthetünk, melyet egy nyomómintával - jelen esetben egy gyűrűvel - sormintázunk. Cukorgyöngyökkel kiegészítjük a díszítést.
Fortélyok:
A piskótát készíthetjük egyben is, de külön-külön sütve jobb tartása lesz. A szirup arányait és mennyiségét rugalmasan változtathatjuk. Én úgy szeretem, ha nem áznak el teljesen a piskótakockák, de ez ízlésünk szerint módosítható. A tetejére készíthetünk cukormázat is: 4 ek. porcukor, 1 dl málnaszörp, fél citrom leve, fél tojásfehérje keverékéből. Az oldalára kb. 8 dkg pirított, darabolt mandulát tehetünk.

 • Share:

You Might Also Like

15 megjegyzés