Florentin szelet

Klasszikus süti, amely ezer receptvariációban létezik. A párom egyik kedvence. Ez a mandulás, kandírozott gyümölcsös, mézes, tejszínes falatka igazi ízharmónia. Évek óta készítem ezt a receptet, bár lehet hogy legközelebb egy linzer nélküli variációt is kipróbálok.

Hozzávalók:

Az linzertésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 1 kk. sütőpor
  • csipet só
  • 18 dkg vaj (margarin)
  • 9 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 tojás
A feltéthez:
  • 1,25 dl tejszín
  • 5 dkg méz
  • 5 dkg vaj (margarin)
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg kandírozott cseresznye, narancshéj, citromhéj vegyesen
  • 15 dkg mandulaforgács
Díszítéshez:
  • 20 dkg tortabevonó étcsokoládé
  • 4 ek. olaj
Elkészítése:
  1. A linzertésztához összemozsoljuk a lisztet a vajjal (margarinnal).
  2. Hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot és a tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
  3. Hűtőbe tesszük, fél órán át pihentetjük.
  4. A tejszínt, a mézet, a vajat (margarint) és a porcukrot összeforraljuk.
  5. Belekeverjük a kandírozott gyümölcsöket és a szeletelt mandulát.
  6. Sütőpapíron kinyújtjuk (30x40cm) a linzertésztát, tepsibe húzzuk, megkenjük a masszával.
  7. 30-35 percig sütjük, hagyjuk kihűlni.
  8. Másnap egyforma méretűre feldaraboljuk és alsó linzerrészüket csokoládéba mártjuk.
Fortélyok:
Ne süssük túl, mert a massza kiszáradhat, a linzer pedig morzslékossá válhat és akkor nehéz a csokoládéba mártás. Csokoládéolvasztás.

Forrás:
Lajos Mari-Hemző Károly: 33 Karácsonyi édesség

Nincsenek megjegyzések: