Diótorta

Ez a diótorta a keresztlányom 9. születésnapjára készült. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy egy nehéz és vaskos tortáról van szó, de korántsem! Ajánlom mindenkinek!

Tészta: diós piskóta

A diókrém hozzávalói:
  • 20 dkg dió
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 3-5 cl rum
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 20 dkg vaj
Díszítés:
  • 5 dkg darabolt + 16 féldarab dió
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. porcukor
  • 1 habfixáló
A krém elkészítése:
  1. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját is kicsit felverjük.
  2. A diót megpirítjuk egy kicsit, így intenzívebb lesz az íze. Megőröljük.
  3. A diót, a cukrot, a rumot és a tejet összekeverjük, felforraljuk és belekeverjük a tojássárgáját, majd nagyon óvatosan a tojásfehérjét. Ezután már kevés ideig főzzük. Hagyjuk kihűlni.
  4. A vajat kikeverjük habosra, majd kis adagokban, óvatosan hozzáadjuk a kihűlt krémet.
Összeállítás:
  1. A piskótát 3 lapra vágjuk. A két köztes lapot és az oldalát megtöltjük és bevonjuk a krémmel.
  2. A betöltött torta tetejét és alját megfogjuk, az oldalát beleforgatjuk a darabolt dióba. Ha kevésbé vagyunk rutinosak, akkor talpon állva az oldalára kézzel ráfordítjuk a darabolt diót. Megkenjük a tetejét.
  3. Félig felverjük a tejszínt, belekeverjük a porcukrot, a habfixálót, majd kemény habbá verjük.
  4. Csillagcsőrős habzsákkal, vagy díszítőpisztollyal kidíszítjük a tortát. A tetejére féldiókat és - szülinapra - gyertyákat teszünk. Lányoknak természetesen rózsaszínt.
Fortélyok:
A krémet mindig teljesen hagyjuk kihűlni, de ne dermedjen meg. A vajat habosra keverjük ki. Mindig a krémet adjuk a kikevert vajhoz, sohasem fordítva! Kanalanként adagoljuk a krémet a vajhoz. Díszítésnél törekedjünk a szimetriára, 16 szeletre tervezzünk.

Nincsenek megjegyzések: