Muffin (alaptészta)

Sokszor hallhattuk már, hogy a muffin milyen univerzális süti. Gyors, változatos, mutatós, mindenki szereti és sokáig eláll. Ez mind így is van, én mégis ritkán sütöttem. Nekem hiányzott belőle valami. Persze az ízesítés, és muffinba kerülő hozzávalók is sokat számítanak, de valami, amitől különlegesebbé válik. Most már tudom: a "fedél". Ugyanakkora hangsúlyt kell fektetni a díszítésre, mint a tésztára! És itt most nemcsak a látvány kedvéért - bár az sem elhanyagolható - hanem az kiegészítő ízek kedvéért, amelyek hatásától számomra "befejeződnek" muffinok. Igyekszem majd díszítés előtt és után is lefotózni muffinokat. Ebben a bejegyzésben az alaptészta kap főszerepet.

Az alaptészta:
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 4 ek. tej
  • 15 dkg liszt
  • 1 kk. sütőpor
Elkészítése:
  1. A sütőt bemelegítjük.
  2. A vajat összekeverjük a cukorral.
  3. Egyenként belekeverjük a tojást.
  4. Ízesítjük a krémet. Lásd a változatoknál.
  5. Fakanállal belevegyítjük a sütőporos lisztet.
  6. 12 darabos papírkapszlikkal, vagy vajjal, liszttel kibélelt muffinformában, kb. 20 perc alatt megsütjük.
  7. Befedjük, díszítjük. Lásd a változatoknál.
Fortélyok:
Szobahőmérsékletű vajjal könnyebben dolgozunk. A liszttel már ne keverjük sokáig a tésztát.

Forrás: Stahl Judit

Változatok:
Csokidarabos muffin
Narancsos-csokis muffin
Meggyes-csokis muffin
Kókuszlikőrmázas-ibolyás muffin

Nincsenek megjegyzések: