Rakott kalács

Egy hétköznapi nagy kedvenc. Megmaradt kalácsból, kifliből, valamilyen lekvárral, gyümölccsel, éppen kéznél lévő dióval, mákkal. Ez most kiflis-meggylekváros-diós volt. Most a hab egy kicsit összeesett, de sebaj, így is nagyon-nagyon fincsi volt. Nem hiába az egyik gyengém.

Hozzávalók:
  • 20 dkg kalács vagy kifli
  • 1,5 dl tej
  • 3 tojás
  • 8+3+3 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg dió, vagy mák, vagy mindkettő
  • 1 kis üveg meggylekvár, vagy más lekvár
  • 2 alma, vagy más gyümölcs: pl. meggy, szilva
Elkészítés:
  1. Kivajazunk egy hőálló tálat.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a 8 dkg cukorral, a vaníliával kikeverjük, majd felhígítjuk a tejjel.
  3. Ráöntjük a feldarabolt kalácsra, vagy kiflikre.
  4. Rászórjuk az 3 dkg cukorral elkevert darált diót, vagy mákot.
  5. Rárétegezzük a lekvárt, a gyümölcsöt. Egy picit óvatosan összeráztam, összekevertem.
  6. Előmelegített sütőben, közepes lángon - még hab nélkül - elősütjük.
  7. Felverjük a tojások fehérjét az 3 dkg cukorral és ráterítjük a félig sült kalácsunkra, majd készresütjük.
  8. Lehetőleg még langyosan tálaljuk.
Fortélyok:
Ez a mennyiség egy 20x30-as jénaiban készült. Készíthetjük nagyobb adagban is, akkor nagyobb tálban, vagy több rétegben tegyük. Készíthetjük több kaláccsal is, akkor tehetünk a tetejére is egy réteget, de akkor is áztassuk meg tejjel és a hab legyen a legtetején. Ahhoz, hogy a tojásfehérjehab ne essen össze egy kanál étkezési keményítőt és pár csepp ecet is tehetünk bele, vagy a másik módszer szerint pedig gőz felett verjük fel a tojásfehérjét, de ezt még nem próbáltam.

Nincsenek megjegyzések: