Tiramisutorta

By Melinda - 18:00

Reni receptkártyáinál emlegettem az éjfél utáni Tiramisutortát. Ez úgy esett, hogy kedves barátunk még a bátyám szülinapja után - nem titkolt, kedves célzással - jelezte, hogy március vége felé neki is lesz szülinapja. És hozzátette, a Tiramisumat nagyon szereti. Adta magát a szülinapi ajándéka: Tiramisutorta. Annyit módosítottam az előző receptemhez képest, hogy kevesebb tojást és a tojásfehérje helyett tejszín használtam.

Tészta:
piskóta 5 tojásból


Hozzávalók:
  • 50 dkg mascarpone
  • 4 tojás sárgája
  • 12 dkg porcukor
  • 2 dl tejszín
  • 4 lap zselatin
  • 5 cl amarettó likőr
  • 5 cl főzött espresso kávé
  • kakaópor
Elkészítése:
  1. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, belekeverjük a mascarponét, továbbkeverjük.
  2. A tejszín felverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a krémbe.
  3. A zselatint beáztatjuk néhány kanál vízbe, melyben néhány perc alatt megpuhul. Gyengén kinyomkodjuk majd kis lángon felolvasztjuk. A krémet fokozatosan, keverés közben hozzáadjuk a zselatinhoz. Soha sem fordítva!
  4. Az amarettó likőrt és a kávét összekeverjük.
Összeállítás:
  1. A piskótát félbevágjuk és tortagyűrűt teszünk köré.
  2. Az alsó piskótát egyenletesen meglocsoljuk a likőr-kávé keverék felével.
  3. Rákenjünk a massza felét, egyenletesen eloszlatjuk.
  4. Ráhelyezzük a piskóta másik felét és óvatosan lenyomjuk. Meglocsoljuk a likőr-kávé másik felével.
  5. A krém másik felét csillagcsőrös tortazsákba, vagy díszítőpisztolyba tesszük és egyenletesen kidíszítjük a piskótát.
  6. Hűtőben egy éjszakát hűtjük.
  7. A tetejére csak a fogyasztás előtt szórjuk a kakaóport.
Fortélyok:
Akkor a legfinomabb, ha előző este elkészítjük. A piskótát még egy estével hamarabb is elkészíthetjük. A zselatin készítésénél nagyon fontos, hogy hideg krémeknél mindig fokozatosan a krémet adjuk a zselatinhoz, soha sem fordítva! Tényleg fontos, hogy lehetőség szerint fogyasztás előtt szórjuk meg a fedő kakaóporral, mert különben elázik.

  • Share:

You Might Also Like

0 megjegyzés