Püspökkenyér

Az egyik legnagyobb karácsonyi kedvencem. Ötödik éve sütöm, minden évben siker. Frissen kicsit morzsalékos, nem ajánlatos felvágni, cserébe nagyon sokáig eláll. Ezt bizonyítja, hogy egyszer elfeledkeztünk egy darabról, amely január közepén került elő. Hosszas tanakodás után félve kóstoltuk meg, és hát bizton állíthatom, minél tovább áll, annál finomabb.

Hozzávalók:
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg aszalt füge
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 5 dkg kandírozott citromhéj
  • 16 dkg finomliszt
  • fél sütőpor
  • 12,5 dkg puha vaj (margarin)
  • 15 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • rum
A forma kikenéséhez:
  • diónyi vaj (margarin)
  • liszt
A díszítéshez:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. darabos szórócukor
Elkészítése:
  1. A mazsolát rumba áztatjuk. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk.
  2. A mazsolát lecsöpögtetjük, az aszalt és kandírozott gyümölcsökkel összekeverjük és a teljes mennyiségből elvett 2 ek. liszttel megszórjuk, elkeverjük, leszitáljuk (a felesleg visszakerül a kimért liszthez). A liszt megakadályozza, hogy az aszalt gyümölcsök sütés közben leszálljanak a massza aljára.
  3. A 20 szeletes őzgerinc formát kikenjük, kilisztezzük, a sütőt bekapcsoljuk.
  4. A puha vajat (margarint)habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a (mazsoláról lekerült) rummal és egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
  5. Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, az aszalt gyümölcsöket és gyengéden, de alaposan összekeverjük.
  6. Belesimítjük az őzgerincformába, egyenletesen elosztjuk, én egy homorú sávot szoktam húzni a közepén, hogy sütés közben ne púposodjon ki.
  7. 50-60 percig sütjük, 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
  8. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, az olajjal simára keverjük és a gyümölcskenyérre kenjük. Szórócukorral díszítjük.
  9. Sütőpapírban és nejlonzacskóban tároljuk.
Fortélyok:
Az aszalt gyümölcsök apróra vágása több idő, mint gondolnánk, én előző este szoktam összevágni, és ahhoz hogy a füge ne ragadjon késhez, kenjük meg a kést olajjal. Ha nem puha a vaj, nem lesz homogén a massza. Alaposan süssük át, nehogy a közepe nyers maradjon.

Forrás: Lajos Mari-Hemző Károly: 33 Karácsonyi édesség

Nincsenek megjegyzések: