Meggyes máktorta

By Melinda - 20:45


A hétvégén évfordulónkat ünnepeltük a párommal. Itt és most szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem neki, hogy - sok minden más mellett - a Kreatorta készítésében is támogat engem. Az én Sütivadászom, mint első rendszeres olvasóm (sejtésem szerint, mert ő sanda mosollyal mindig tagadja) a blogcím bejegyzésétől az utolsó rendszeres olvasóm regisztrálásáig, minden fejleménynek követője. Minden reggel és este rápillant a blogra, minden sütinél megkérdezi csináltam-e fotót, és mindent meghallgat, amit csak szeretnék elmesélni a változásokról. Ez hihetetlen jó érzés! Arról nem is beszélve, hogy most már nem csak a sütik készítését kell az oly szoros időrendünkbe beilleszteni, hanem a posztok készítését is. Nem is kívánhatnék többet, mint gasztroblogger! Hálás vagyok, hogy támogat, mert nekem nagyon fontos lett ez a blog, és így dupla öröm, hogy megoszthatom!
Szerettem volna egy szép és finom tortával meglepni őt. Miután közös nagy kedvencünk a mák a Mohától induló, Kiskuktánál is megjelenő meggyes máktortára esett a választásom. És bár a torta nem, de az alkalom megkövetelte az ünneplő ruhát, így fondant bevonatba öltöztettem. Ízlett és tetszett neki!


Hozzávalók a lapokhoz:
  • 10 tojásfehérje
  • 35 dkg cukor
  • 35 dkg darált mák
Hozzávalók a grízes krémhez: (az eredetiben fél adag van)
  • 6 dl tej
  • 6 ek. búzadara
  • 20 dkg vaj
  • 14 dkg porcukor
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 rúd vanília
Hozzávalók a meggyes krémhez:
  • 80 dkg meggy, vagy 2 üveg meggybefőtt
  • 3 dl meggylé, vagy víz
  • 6 dkg étkezési keményítő
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • vanília (nekem itt kimaradt)
  • 3 ek. cukor
Hozzávalók a díszítéshez:
  • 70 dkg fondant
  • piros cukorszívek
  • piros cukorfilc
  • szalag
Előkészítés:
  1. Előkészítünk 4 db 26 cm-es sütőpapírformát (rajzolunk 4 db 26 cm-es kört 2 cm-es kerettel és kivágjuk őket). Tortaformákat is használhatunk. Bemelegítjük a sütőt.
  2. A tojásfehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, a cukrot több részletben hozzáadjuk, majd kemény habbá verjük. A darált mákot óvatosan (lyukas fakanállal) belekeverjük.
  3. A habot 4 lapban a sütőpapírokra, vagy a tortaformákra eloszlatjuk, elkenjük úgy, hogy kb. fél cm vastag legyen. Két lapot sütünk egyszerre, körülbelül 20 percig. Amikor halvány barna a teteje, akkor kész. A lapokat hagyjuk kihűlni.
  4. A grízes krémhez a tejet felforraljuk, majd belekeverjük a darát. Hagyjuk kihűlni.
  5. A meggyes krémhez a meggy vagy meggybefőtt levét felfogjuk, majd kimérünk 3 dl-t (ha kevesebb vízzel pótoljuk).
  6. Összekeverjük a cukrot, a citronhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget és az étkezési keményítőt, majd fokozatosan hozzákeverjük a meggylét. Közepes lángon felmelegítjük, besűrítjük. A végén belekeverjük a meggyet. Hagyjuk kihűlni.
  7. A grízes krémhez a vajat a cukorral, a vanília kikapart beljesével, vagy vaníliakivonattal, a citrohéjjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt.

Összeállítás:
  1. A lapokat az alábbi sorrendben megtöltjük: mákos lap - fél adag meggyes krém - mákos lap - fél adag grízes krém - mákos lap - fél adag meggyes krém - mákos lap. Ha nem kerül rá fondant készen is vagyunk. Lehűtjük, tálalás előtt porcukorral megszórjuk.
  2. A fondant borítás előtt a tetejét és az oldalát bevonjuk a grízes krém másik felével és lehűtjük.
  3. A fondantot átgyúrjuk, kinyújtjuk és beborítjuk vele a tortát. A kiegészítőkkel díszítjük.
Fortélyok:
Fondantos bevonat nélkül, elég fél adag grízes krém, a tetejére és az oldalára nem szükséges. Ha fondantos, a fondantot előre készítsük el. A mákos lapoknál vigyázzunk, hogy a széleik ne sérüljenek meg. A grízes krémet hagyjuk rendesen kihűlni, mert megolvaszthatja a vajat.


  • Share:

You Might Also Like

24 megjegyzés