Gyümölcstorta


A Kifőztük 6. számában jelent meg ez a gyümölcstortám. Szép, finom és nagyon gyorsan elfogy.




Hozzávalók a piskótához:
  • 3 tojás
  • 3 ek. cukor
  • 1 nagyobb evőkanál víz
  • 1 nagyobb evőkanál olaj
  • 2 ek. finomliszt
  • 1 ek. rétesliszt
  • fél tk. sütőpor
  • csipet só
Hozzávalók a túrós krémhez:

  • 50 dkg túró 
  • 20 dkg tejföl
  • 12 dkg porcukor
  • 1 kisebb vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • 4 dl tejszín
  • 6 lap vagy 1 zacskó (20-25 gr) zselatin
Hozzávalók a díszítéshez:
  • 4 evőkanál darabos eperdzsem
  • 1 db kivi
  • 2 db koktélcsereszenye
  • 5 fél őszibarack (itt: befőtt)
  • 1 lap zselatin
  • 1 dl áttetsző gyümölcslé (itt: az őszibarack befőtt leve)


A piskóta elkészítése:


  1. A sütőt bemelegítjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
  3. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig verjük. Belekeverjük a vizet.
  4. A lisztet a sütőport elegyítjük és rászitáljuk a tojásfehérjére. Ráöntjük a tojássárgáját, majd mindhárom alkotóelemet lyukas fakanállal, körkörös mozdulatokkal, óvatosan összekeverjük.
  5. Sütőpapírral, és/vagy vajjal, liszttel kibélelt tortaformába öntjük, és közepes lángon megsütjük.
A túrós krém elkészítése:
  1. A zselatinlapokat kevés vízbe beáztatjuk.
  2. A túrót áttörtjük, a tejföllel, a porcukorral, a vaníliával, a citromlével habosra keverjük.
  3. A tejszínt felverjük, óvatosan a krémhez keverjük.
  4. A zselatinlapokat a vízzel lassú tűzön felolvasztjuk.
  5. A felolvadt zselatinban kanalanként belekeverjük a krémet. Óvatosan elkeverjük.
A díszítés elkészítése:
  1. A gyümölcsöket előkészítjük, szeleteljük.
  2. A zselatint kevés vízbe áztatjuk.
  3. A zselatinlapot a gyümölcslével lassú tűzön felolvasztjuk. Hagyjuk picit dermedni.




Összeállítás:
  1. A piskóta köré tortagyűrűt teszünk. A tésztát megkenjük az eperdzsemmel.
  2. Ráöntjük a krémet és a hűtőben egy éjszaka állni hagyjuk.
  3. A gyümölcsökkal díszítjük, és ezeket egy kenőecset segítségével a zselatinnal megkenjük.
Fortélyok:
A piskótához: A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek. A cukor csapott, a liszt közepesen púpos evőkanál legyen. Fontos, hogy a lisztet szitálva tegyük a tojásfehérjére. Erre kerül a tojássárgája, majd nagyon óvatosan összeforgatjuk, nehogy összetörjön a tészta. A sütőajtót csak a sütés vége felé (kb. az össz sütési idő háromnegyede után) nyithatjuk ki, mert különben összeesik a tésztánk.
A túrós krémhez: A 17 %-os krémes túró a Lidl-ben kapható. A túrós krémet a tejszínnel óvatosan keverjük össze. A megolvasztott zselatinhoz adjuk kanalanként a krémet (nem fordítva!), ez minden hideg zselatinos krémnél igaz. Elvileg 5-6 óra is elegendő lehet a dermedésre, de én feltétlenül egy éjszaka hűtést javasolnék.
A díszítéshez: Törekedjünk a színes gyümölcsök kombinálására. Legjobbak a bogyósok, a barackok, az egzotikusok. Ha valamelyik barnulna citrommal csepegtessük le. Őszibarack esetén előnyös lehet a dobozos befőtt. A gyümölcsökre a zselatint egy (szillikonos) kenőecsettel, kicsit dermedten, vékonyan tegyük fel.


22 megjegyzés:

Gál Edith írta...

GYÖNYÖRŰŰŰŰ!!!
MESÉS!!
CSODÁS!!!

Pixie Pie írta...

Nagyon szép, nagyon guszta! Imádom az ilyeneket. :)

Ottis írta...

Nagyon szép!

Melinda írta...

Edith, köszönöm, örülök hogy tetszik!

Pixie Pie, nekem is ezek a gyümölcsös sütik a kedvenceim!

Ottis, köszönöm!

Dia írta...

Már vártalak valami csodával! Ismét elkápráztattál!

Bianka írta...

Gyönyörű

Csibe írta...

Meseszép!

Raindrop írta...

Ezt körzővel vonalzóval készítetted?
Elképesztően gyönyörű!
Minden elismerésem! :)

Melinda írta...

Köszönöm Dia! Mostanság ritkán tudok jelentkezni, aranyos vagy, hogy gondoltál rám!

Bianka, Csibe köszönöm!

Raindrop, köszönöm! Ha itt nem is használtam körzőt, vonalzót, nagy barátságban vagyok velük. :)

sioppeia írta...

Nézz be hozzám kérlek, vár egy díj!

szindi írta...

Van nálam egy díj a részedre,mert gyönyörű a blogod!:)kukk be hozzám érte!:)

Fondantina írta...

Van számodra egy díjam :)
sok-sok szeretettel


http://fondantina.blogspot.com/2010/10/dij.html

Gál Edith írta...

Szióka. Mi van veled?? Hiányzol gasztro-blogesztánból!!

Névtelen írta...

Mekkora tortaformában készítetted ezt a csodát?
Köszi: Ági

Névtelen írta...

Szia Melinda!
Ez a másik torta amit most elkészítek az eperkrémesen kívül. Viszont ilyen krémes túrót amit írsz nem kaptam. Ha sima félzsíros túrót veszek ahhoz keverjek egy kis natur joghurtot? Vagy semmit ne keverjek hozzá szerinted?
Köszi a választ előre is!!!!
Lívia

Melinda írta...

Jaj, most láttam meg, hogy az előző kérdésre nem válaszoltam. Ági, ne haragudj! 26 cm-es volt a tortaforma.

Szia Lívia!
Ez a krémes túró csak a Lidl-ben kapható. Bármilyen túró jó hozzá, csak egy kis tejföllel jól keverd össze, akár turmixold is. Várom a visszajelzésedet, hogy sikerültek a torták. Az eperkrémeshez annyi kiegészítést még, hogy nekem egy kicsit lágy volt krém (bár lehet hogy csak a meleg miatt), másodszor kevesebb tejjel készíteném a krémet. Jó sütést!

Gyugos Mónika írta...

Szia! Csodaszép tortákat készítesz! :) A hétvégén elkészíteném ezt a túrós gyümölcstortát, de néhány kérdésem merült fel:
-lapzselatin pótolható normál zselatinnal? Ha igen, milyen arányban?
-a tejszín főzőtejszín vagy habtejszín legyen?
-Ha nem kenem le a piskótát lekvárral, hanem egyből ráteszem a túrós krémet, elázik?

Köszönöm előre is a válaszodat és további kellemes alkotást kívánok! ;)
Mónika

Melinda írta...

Kedves Mónika!
Ne haragudj, hogy most válaszolok, de nem voltam gépközelben.
A lapzselatin természetesen pótolható normál zselatinnal. 6 lap zselatin 1/2 folyadék zselésítéséhez számítandó (nálam a 7. lap a tuti-biztos érzés miatt kellett), azaz bármilyen zselatint használsz a mennyiséget 1/2 liter folyadékhoz számítsd. A tejszín esetében a habtejszínt ajánlom. Lekvár nélkül a piskóta biztos kiszív a túrókrém nedvességéből, de ha tömör a krém nem hiszem hogy gondot okozna. Csak kevés tejföllel lazítsd a túrót. Sajnos a Lidl-set, amit írtam már úgysem lehet kapni.
Bízom benne nem érkezik későn válaszom és receptem segítségedre lesz a hétvégi sütiben.
Üd:
Melinda

Mónika Torbán írta...

Szia Melinda!

A kérdésem az lenne, hogy ha a krémet egy nappal hamarabb készítem el,mint a tortát (dermedés miatt 5-6 órára van szükség) akkor a tortára másnap rá tudom kenni? Tehát az állaga kenhető marad?

A válaszod elég sos lenne,mert pénteken kezdeném el a születésnapi meglepi tortát 😃

Nagyon szépen köszönöm és elnézést a sürgetésért,
Mónika

Melinda írta...

Kedves Mónika!

Először a piskótát készítsd el, aztán a krémet. Amikor a piskóta kihűl (ehhez nem kell sok idő) mehet rá a lekvár, aztán a krém. Utána együtt megy a hűtőbe egy éjszakára. Másnap lehet díszíteni, ott még a zselatin dermed egy kicsit (mondjuk fél órát) és kész.
Most olvasom: a Lidl kapható krémes túrót emlegetem, amit már sajnos nem lehet kapni. Helyette használj túrót egy kis tejföllel elkeverve, összeturmixolva.
Bízom benne tudtam segíteni, ha kérdésed van írj, igyekszem gyorsan válaszolni. Üdv: Melinda

Mónika Torbán írta...

Kedves Melinda!

Köszönöm szépen a gyors segítséget 😊

Üdv,Mónika

barni biro írta...

Hany fokon kell megsutni ?