Gyümölcstorta

By Melinda - 16:41


A Kifőztük 6. számában jelent meg ez a gyümölcstortám. Szép, finom és nagyon gyorsan elfogy.




Hozzávalók a piskótához:
  • 3 tojás
  • 3 ek. cukor
  • 1 nagyobb evőkanál víz
  • 1 nagyobb evőkanál olaj
  • 2 ek. finomliszt
  • 1 ek. rétesliszt
  • fél tk. sütőpor
  • csipet só
Hozzávalók a túrós krémhez:

  • 50 dkg túró 
  • 20 dkg tejföl
  • 12 dkg porcukor
  • 1 kisebb vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • 4 dl tejszín
  • 6 lap vagy 1 zacskó (20-25 gr) zselatin
Hozzávalók a díszítéshez:
  • 4 evőkanál darabos eperdzsem
  • 1 db kivi
  • 2 db koktélcsereszenye
  • 5 fél őszibarack (itt: befőtt)
  • 1 lap zselatin
  • 1 dl áttetsző gyümölcslé (itt: az őszibarack befőtt leve)


A piskóta elkészítése:


  1. A sütőt bemelegítjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
  3. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig verjük. Belekeverjük a vizet.
  4. A lisztet a sütőport elegyítjük és rászitáljuk a tojásfehérjére. Ráöntjük a tojássárgáját, majd mindhárom alkotóelemet lyukas fakanállal, körkörös mozdulatokkal, óvatosan összekeverjük.
  5. Sütőpapírral, és/vagy vajjal, liszttel kibélelt tortaformába öntjük, és közepes lángon megsütjük.
A túrós krém elkészítése:
  1. A zselatinlapokat kevés vízbe beáztatjuk.
  2. A túrót áttörtjük, a tejföllel, a porcukorral, a vaníliával, a citromlével habosra keverjük.
  3. A tejszínt felverjük, óvatosan a krémhez keverjük.
  4. A zselatinlapokat a vízzel lassú tűzön felolvasztjuk.
  5. A felolvadt zselatinban kanalanként belekeverjük a krémet. Óvatosan elkeverjük.
A díszítés elkészítése:
  1. A gyümölcsöket előkészítjük, szeleteljük.
  2. A zselatint kevés vízbe áztatjuk.
  3. A zselatinlapot a gyümölcslével lassú tűzön felolvasztjuk. Hagyjuk picit dermedni.




Összeállítás:
  1. A piskóta köré tortagyűrűt teszünk. A tésztát megkenjük az eperdzsemmel.
  2. Ráöntjük a krémet és a hűtőben egy éjszaka állni hagyjuk.
  3. A gyümölcsökkal díszítjük, és ezeket egy kenőecset segítségével a zselatinnal megkenjük.
Fortélyok:
A piskótához: A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek. A cukor csapott, a liszt közepesen púpos evőkanál legyen. Fontos, hogy a lisztet szitálva tegyük a tojásfehérjére. Erre kerül a tojássárgája, majd nagyon óvatosan összeforgatjuk, nehogy összetörjön a tészta. A sütőajtót csak a sütés vége felé (kb. az össz sütési idő háromnegyede után) nyithatjuk ki, mert különben összeesik a tésztánk.
A túrós krémhez: A 17 %-os krémes túró a Lidl-ben kapható. A túrós krémet a tejszínnel óvatosan keverjük össze. A megolvasztott zselatinhoz adjuk kanalanként a krémet (nem fordítva!), ez minden hideg zselatinos krémnél igaz. Elvileg 5-6 óra is elegendő lehet a dermedésre, de én feltétlenül egy éjszaka hűtést javasolnék.
A díszítéshez: Törekedjünk a színes gyümölcsök kombinálására. Legjobbak a bogyósok, a barackok, az egzotikusok. Ha valamelyik barnulna citrommal csepegtessük le. Őszibarack esetén előnyös lehet a dobozos befőtt. A gyümölcsökre a zselatint egy (szillikonos) kenőecsettel, kicsit dermedten, vékonyan tegyük fel.


  • Share:

You Might Also Like

22 megjegyzés