Csokoládés piskóta

By Melinda - 19:55

Itt vagyok, megvagyok! Rengeteg esemény történt az elmúlt hetekben, hónapokban velem. A blogomtól történő távolmaradás egyenes arányban állt számos új, izgalmas feladattal, élménnyel.

Az élet nagy dolgai úgy hozták, hogy a munkánk először néhány hétre, majd néhány hónapra 200 km-re vitt a konyhámtól. Napi 12 órákat dolgoztunk (nem panaszként), keveset sütöttem, még kevesebbet fotóztam, az internet kapcsolatom pedig a nullára redukálódott (panaszként). Ez a fejezet a múlt hónapban lezárult, emellett viszont újabb feladatok körvonalazódtak, melyek már - bízom benne - évekre marasztalnak minket új városunkban. Bízom benne minden jól alakul, szép dolgok várnak itt ránk és ez a blogomra is pozitív hatással lesz.
Szemlesütve kérek elnézést azoktól, akik nagyon kedvesen hiányoltak engem és nem jeleztem vissza. Nagyon jól esett, hogy gondoltatok rám. Igyekszem mihamarabb visszatérni a blogos kerékvágásba és sok-sok recepttel meghálálni figyelmeteket.
Addig is egy egyszerű csokis süti 3 köntösben.



Hozzávalók:
  • 20 dkg étcsokoládé (65 %-os kakaótartalommal)
  • 20 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • fél sütőpor
  • 5 dkg darabolt dió, mogyoró és/vagy
  • 20 dkg mogyorókrém és/vagy
  • 1-2 dl csokoládélikőr és/vagy
  • 2 dl tejszín és/vagy
  • csokoládédíszek
Elkészíése:
  1. A csokoládét kockákra tördelve a vajjal gőz fellett felolvasztjuk.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
  3. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig verjük, majd belekeverjük az olvasztott csokoládét.
  4. A felvert tojásfehérjét, a kikevert tojássárgáját a sütőporral elegyített liszttel óvatosan összekeverjük.
  5. Ha dióval, mogyoróval készítjük, itt keverjük bele apróra darabolva.
  6. Sütőpapírral vagy vajjal, liszttel kibélelt tortaformában (kerek, szögletes, vagy koszorú) és közepesen meleg sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kihűtjük.
  7. Különböző módokon díszíthetjük.
Fortélyok:
Fél adaggal is készíthetjük, a 20x20-as szögletes formában fél adag készült. Egyszerű és finom megoldás ha mogyorókrémmel megkenjük a tetejét és csokoládészeletekkel díszítjük. Fokozottan puha sütit kapunk, ha megszurkáljuk a piskótát és csokoládélikőrrel meglocsoljuk. A csokoládélikőrrel a tejszínhabot is ízesíthetjük vagy díszíthetjük, de akár töltelékként mogyorókrémet is lazíthatjuk vele (utolsó kép). Darabolt, vagy darált diót-mogyorót a süti tésztájába és a tetejére is tehetünk. És a variációkat gyümölcsökkel tovább bővíthetjük.

  • Share:

You Might Also Like

14 megjegyzés