Tojáslikőr

 
Egy békebeli, klasszikus likőr. Nagy örömömre több "isteni finom" jelzővel szokták illetni.
Kiváló vendégváró, illetve ajándék lehet. Nagyon itatja magát - és bár hűtőben néhány hétig eláll - nem szokott addig eljutni. Ha mégis maradna, több süti, torta, desszert - pl. tojáslikőrös panna cotta erdeigyümölcs öntettel - alkotó elemeként is használhatjuk. Húsvétkor a leghagyományosabb, de egész évben, bármikor készíthetünk. 


Hozzávalók:
  • 4 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 1-2 vaníliarúd
  • 12 dkg nádcukor
  • 12 dkg porcukor 
  • 6 tojássárgája
  • 3,5-4 dl vodka, fehér rum vagy konyak (35-40%-os)
Elkészítés:
  1. A tejszín felét a tejjel, a nádcukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével, és a kikapart vaníliarúddal felforraljuk
  2. A tojássárgáját a porcukorral habosra kikeverjük és belekeverjük a tejszín másik felét.
  3. A felforrt tejszínes keveréket tejszínt kicsi adagokban a tojáshoz keverjük.
  4. Visszatesszük a gázra és folyamatos keverés mellett felmelegítjük, besűrítjük, hőkezeljük.
  5. Levesszük a tűzről, langyosra hagyjuk hűlni, leszűrjük, majd belekeverjük az alkoholt.
  6. Egy hétig hűtőben tarjuk, többször átkeverjük, vagy összerázzuk. Szép üvegbe szervírozzuk.

Fortélyok:
30%-os habtejszínt, 3,5 %-os tejet és friss, sárga tojásokat használjunk. Vaníliarudat - ha nagyobb méretű 1 darabot, ha kisebb 2 darabot - használjunk, itt semmiképp ne helyettesítsük aromával. Fontos, hogy a tejszín-tej keverékét kicsi adagokban keverjük a felhabosított tojáshoz, nehogy hirtelen megfőjön a tojás. Nem kell sokáig főzni, nehogy vaníliakrém legyen belőle, elég ha elkezd sűrűsödni és forrósodni a keverékünk. Az alkohol először karcos ízt ad, 24-48 óra elteltével alakul ki az összhatás. Kóstolással tudjuk meghatározni a számunkra megfelelő alkoholtartalmat. Izgalmas tálalás, ha csokipoharakban (Aldiban kapható) kínáljunk.


Nincsenek megjegyzések: