Piskóta

By Melinda - 18:25

A piskóta talán az egyik leggyakoribb süteményalap. Százféle krémmel tölthetjük, minden íz passzol hozzá. Ami fontos, hogy ahány darab tojás, annyi evőkanál cukor és annyi evőkanál liszt szükséges hozzá. Ez a piskóta recept egy 6 tojásos, középmagas torta adagja, ha ennél magasabbat szeretnénk 8 tojással, ha kisebbet 4 tojással készíthetjük. Ez esetben 26 cm-es tortaformában készítettem, de természetesen a tortaforma mérete is változtatható.


Hozzávalók:
  • 6 tojás
  • csipet só
  • 6 ek. cukor
  • fél dl víz
  • 4 ek. finom liszt
  • 2 ek. rétes liszt
  • 1 tk. sütőpor
Elkészítése:
  1. A sütőt bemelegítjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
  3. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig verjük. Belekeverjük a vizet.
  4. A lisztet a sütőport elegyítjük és rászitáljuk a tojásfehérjére. Ráöntjük a tojássárgáját, majd mindhárom alkotóelemet lyukas fakanállal, körkörös mozdulatokkal, óvatosan összekeverjük.
  5. Sütőpapírral, vagy vajjal, liszttel kibélelt tortaformába öntjük, és közepes lángon megsütjük.
Fortélyok:
A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek. A cukor csapott, a liszt közepesen púpos evőkanál legyen. Én a liszetet egy harmad rétes liszt, két harmad finom liszt arányban keverem. Fontos, hogy a lisztet szitálva tegyük a tojásfehérjére. Erre kerül a tojássárgája, majd nagyon óvatosan összeforgatjuk, nehogy összetörjön a tészta. A sütőajtót csak a sütés végefelé nyithatjuk ki, mert összeesik a tésztánk.

  • Share:

You Might Also Like

8 megjegyzés