Limeos-kókuszos fehércsoki trüffel és amarettós étcsoki trüffel

A lime, kókusz, fehércsoki találkozása első hallásra bizarrnak tűnhet, de higgyétek el nekem, finom. A lime üdesége, a kókusz karakteressége remekül épül a fehércsoki semleges édes ízére. Az már csak plusz szerencse volt, hogy az Intersparban felfedeztem az igazi, friss, darabolt kókuszdiót (210 Ft/25 dkg).
A fehércsoki trüffel kiinduló aránya: 35 dkg fehércsoki + 1 dl tejszín. Ha ízesítjük likőrrel, limelével, csökkentsük a tejszín mennyiségét, vagy növeljük a szárazanyagokat.



A fehércsokis hozzávalói:

  • 20 dkg fehércsokoládé
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 ek friss limelé
  • 2 dkg kókuszreszelék (a golyóba)
  • 2-3 dkg darált keksz
  • 3 dkg kókuszreszelék (a hempergetéshez)
  • 1 lime reszelt héja

Az amarettó és étcsoki találkozása sokkal gyakoribb. Az amarettós csokilikőrnél írtam, hogy akár kávéval is tovább bővíthetjük az ízhatást.
A étcsoki trüffel kiinduló aránya: 25 dkg étcsoki +
1 dl tejszín + 5 dkg vaj + 2-3 cl likőr.

Az étcsokis hozzávalói:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 0,8 dl tejszín
  • 4 dkg vaj
  • 2,5 cl amarettó likőr
  • kakaópor (a hempergetéshez)
Elkészítés: mindkét esetben

  1. A csokoládét feldaraboljuk és a tejszínnel vízgőz felett felolvasztjuk. Akkor kész, amikor a keverékünk homogén és folyékony.
  2. Belekeverjük az ízesítést a fehércsokinál a limelét és kókuszt, étcsokinál a vajat és a likőrt.
  3. Langyosra hűtjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  4. A megszilárdult csokoládéból golyókat formázunk, majd a fehércsokist a lime reszelt héjával kevert kókuszreszelékbe, az étcsokist a kakaóba hempergetjük.
Fortélyok:
A csokoládé olvasztása alacsony hőfokon történjen, és az edényünk alja ne érjen a forró vízbe, ha megég a csokoládénk, "túróssá" válik. Ha túl folyékony a masszánk kókuszreszelékkel sűríthetjük. Ajándéknak is tökéletes, ez esetben a csomagolással tovább fokozhatjuk az összhatást.


Nincsenek megjegyzések: