2010. február 13., szombat

Kakaós piskóta


A piskóta kakaós verziója. Ugyanúgy készítjük, csak a liszt egy részét kivátjuk kakaóval. Itt jó példát láthatunk a formában sült piskótára. Látványos, szívalakban tökéletes például Valentin-napra.

Hozzávalók:
  • 6 tojás
  • csipet só
  • 6 ek. cukor
  • 0,5 dl víz
  • 3 ek. finom liszt
  • 2 ek. rétes liszt
  • 1 ek. kakaó
  • 1 tk. sütőpor
Elkészítése:
  1. A sütőt bemelegítjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
  3. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig verjük. Belekeverjük a vizet.
  4. A lisztet, a kakaót és a sütőport elegyítjük és rászitáljuk a tojásfehérjére. Ráöntjük a tojássárgáját, majd mindhárom alkotóelemet lyukas fakanállal, körkörös mozdulatokkal, óvatosan összekeverjük.
  5. Sütőpapírral, vagy vajjal, liszttel kibélelt tortaformába öntjük, és közepes lángon megsütjük.
Fortélyok:
A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek. A cukor csapott, a liszt közepesen púpos evőkanál legyen. Én a liszetet egy harmad rétes liszt, két harmad finom liszt-kakaó arányban keverem. Fontos, hogy a lisztet szitáljuk, sokkal levegősebb lesz. Nagyon óvatosan forgassuk össze a masszát, nehogy összetörjön a tészta. A sütőajtót csak a sütés végefelé nyithatjuk ki, mert összeesik a tésztánk.

Nincsenek megjegyzések: