Ünnepi torta - Puncstorta és citromtorta

By Melinda - 17:42

Nagyon készültem a szüleim 50. házassági évfordulójára, különleges tortával szerettem volna meglepni őket. Láttam több fondantos (cukormassza bevonatos) tortát, gyönyörűek voltak, de először hihetetlennek tűnt, hogy ezt otthon el lehet készíteni. Még a receptek hozzávalói is ismeretlenek voltak. Aztán egyszer csak megtaláltam Kiskukta receptjét, akinél az alapanyagok hétköznapiak voltak, a leírás pedig logikus és egyszerű. Köszönet érte, Kiskukta! Bár izgultam egy picit, eldöntöttem, meg kell próbálnom!

Csoda anyag ez a fondant! Az elején kíván egy kis erőnlétet, türelmet és figyelmet, hogy jól összedolgozzuk, begyúrjuk és megtaláljuk a megfelelő arányokat, de utána gyönyörűen lehet vele dolgozni. Könnyen és precízen. Még virágokat is készítettem, amit legmerészebb álmaimban sem gondoltam. Kálát, mert Anyukám mennyasszonyi csokra kálából volt és kilencet, mert ennyien ünnepeltünk együtt. Bízom benne, sikerült örömet szereznem!
Hozzávalók a fondanthoz:
 • 6 evőkanál víz
 • 1 evőkanál őrölt zselatin (8-10 g)
 • 2 evőkanál méz
 • 1 evőkanál margarin
 • kb. 90-100 dkg porcukor
Hozzávalók a tésztához:
 • a puncstortához: 10 tojásos piskóta kb. 28 sm-es formában
 • a citromtortához: 5 tojásos piskóta kb. 20 cm-es formában
Hozzávalók a sötét puncstöltelékhez:
 • 3-4 evőkanál baracklekvár
 • 5-7 cl rum
 • 2 evőkanál kakaó
 • 3 evőkanál porcukor
 • 5 dkg darabolt dió
 • 5 dkg mazsola
 • 5 dkg aszalt gyümölcs (nálam elfekvő konyakmeggy volt)
 • 5-7 cl tej

Hozzávalók a citromkrémhez:
 • 30 dkg vaj
 • 40 dkg porcukor
 • 2 és fél citrom leve
A fondant elkészítése:
 1. Átszitáljuk a porcukrot és felét egy tálba tesszük, mélyedést készítünk bele.
 2. A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet és a margarint, majd mindhármat összemelegítjük, hogy elolvadjanak és elkeveredjenek egymással.
 3. A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük a folyadékot, majd fakanállal elkeverjük.
 4. Kis adagokban, fokozatosan a másik adag átszitált porcukorból teszünk hozzá és ha már nem tudjuk fakanállal keverni kézzel gyúrjuk tovább. Kis adag porcukor, gyúrás, porcukor, gyúrás, ... Akkor kész, amikor már nem ragacsos, de puha, és sima felülete. Ha megvan az ideális állaga, tapintása még néhány percig gyúrjuk.
 5. Folpackba, majd egy zacskóba tesszük, majd minimum 6 órát, de akár több napot is szobahőmérsékleten pihentetjük.
 6. Felhasználáskor újra átgyúrjuk. Ha keménynek éreznék margarinos kézzel lágyíthatunk rajta.
 7. Keményítővel meghintett deszkán, 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és felhasználásra kész.
A puncstorta elkészítése:
 1. A piskótát három lapra vágjuk, úgy hogy a középső vastagabb legyen. A középső lapot feldaraboljuk.
 2. A lekvárt megmelegítjük egy kicsit, beletesszük a rumot, kakaót, porcukrot, darabolt diót, mazsolát és aszalt gyümölcsöket és összekeverjük.
 3. A piskótakockákra ráöntjük a szirupot, majd óvatosan összeforgatjuk. Ha száraznak éreznénk lekvárral, pici tejjel tovább lágyíthatjuk. Ne legyen lucskos, de legyen kellően "szaftos".
 4. Az alsó piskótát megkenjük lekvárral, köré tortagyűrűt teszünk, majd ráhalmozzuk a puncstölteléket és befedjük a lekvárral megkent felső tortalappal.
 5. Lehűtjük.
A citromtorta elkészítése:
 1. A piskótát négy lapra vágjuk.
 2. A vajra rátesszük a porcukrot, arra a citromlevet, majd habosra keverjük.
 3. Megtöltjük vele a tortalapokat, oldalát, tetejét szintén bevonjuk a krémmel.
 4. Lehűtjük.

Összeállítás:
 1. A fondantot átgyúrjuk, ha keménynek érezzük margarinos kézzel gyúrjuk, így fellazítjuk egy kicsit. Kétharmad, egyharmad arányban kettévágjuk.
 2. A puncstortát megkenjük lekvárral, picit hagyjuk szikkadni.
 3. A nagyobbik darab fondantot keményítővel meghintett deszkán 2-3 mm vastagságra kinyújtjuk. Nagysága a torta szélessége + kétszer a magassága + néhány centi legyen.
 4. A sodrófa segítségével áttesszük a puncstortára. Szépen kinyomjuk a levegőt alóla és rásimítjuk a tésztára. A torta alján körbevágjuk.
 5. Ugyanígy járunk a citromtortával.
 6. A megmaradó fondantból virágokat formázunk.
 7. Néhány - a puncstorta magasságával megegyező - méretre vágott hurkapálcát beleszúrunk a puncstortába a citromtorta helyére, hogy ne nyomja be annak súlya. Nekem ez elmaradt, sajnos picit látszik is a fotókon.
 8. Ráhelyezzük a felső tortát. Szalaggal, fondantvirágokkal, cukorgyönggyel és egyéb kiegészítőkkel díszítjük.
Ütemezhetjük több napra az elkészítést:
 1. nap: fondant készítése
 2. nap: piskóták megsütése
 3. nap: piskóták betöltése
 4. nap: torta összeállítása a fondanttal, díszítés
Fortélyok:
Fondant: a cukortól keményebb, a margarintól lágyabb lesz, ezzel szabályozhatjuk az állagát. Ha utólag margarint keverünk bele, csúnya sárgafoltos lesz, de ne ijedjünk meg, a gyúrással szépen homogén lesz újra. Természetes, vagy mesterséges színezőanyagokkal színezhetjük. Ha a nyújtás nem sikerült, vagy a maradékokat szereténk felhasználni, bármikor újra gyúrhatjuk és újra nyújthatjuk. A fondant alatt, hogy ne csúszkáljon a borítás sűrűbb krémet használjunk.
Puncstorta: ez a kakaós változat sötét lesz, ha nem szeretnénk sötét tortát (mint én most így utólag), jobb ha a kakaó nélküli, málnaszörpös verziót választjuk. Recept itt.
Citromtorta: Anyukám kedvence ez a krém, de sokan nem szeretik a vajas krémeket, nyugadtan cserélhető más krémre. Ennél fontos, hogy a citrom a cukorra kerüljön, hogy ne csapódjon ki, amikor találkozik a vajjal.
Összeállítás: Hosszabb időt igényel az elkészítése, mint más tortának, de megéri! Ha részekre bontjuk a folyamatot és jól időzítünk, a hosszabb időt észre sem fogjuk venni!


 • Share:

You Might Also Like

32 megjegyzés