Epres-fehércsokis-mascarponés torta

By Melinda - 13:03

A keresztfiam szülinapjára készült ez a torta. Neki a fehércsoki a kedvence és hát az epret sem veti meg, így adott volt ez a kombináció. A krém ötlete Macié, ő kevesebb csokival és a gyümölcsöt beleturmixolva pohárkrémet készített belőle. Én a több csokival egy sűrűbb krémet kaptam és a darabolt gyülmöccsel pedig a fehércsokis jellege is megmaradt. Én nem vagyok nagy fehércsokirajongó, de ez nekem is nagyon ízlett, így bátran ajánlom mindenki figyelmébe.

A tészta: 7 tojásos piskóta

A krém:
  • 40 dkg fehércsokoládé
  • 50 dkg mascapone

A díszítés:
  • 5 dkg fehércsokilapocska
  • 70 dkg eper
  • 1 lap zselatin
  • 1 dl tejszín
  • fél zacskó habfixáló
  • fél evőkanál vaníliás porcukor, vagy vaníliás cukor
Elkészítés:
  1. Megsütjük a piskótát, akár már előző este.
  2. A fehércsokit a csokiolvasztás szabályai szerint, alacsony hőfokon megolvasztjuk.
  3. A csokit a tűzről levéve, néhány percig hűtjük, majd folyamatos keverés közben először fél majd egész kanalanként hozzáadjuk a mascarponét.
  4. Az epret megmossuk, megtisztítjuk, felét feldaraboljuk.
  5. A zselatint kevés vízben (kb. 6-7 cl) feloldjuk, majd felmelegítjük. Picit hagyjuk dermedni.
  6. A tejszínt a habfixálóval és a porcukorral kemény habbá verjük.
Összeállítás:
  1. A piskótát 3 lapra vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a krémmel és megszórjuk a darabolt eperrel. Egy kés segítségével kicsit belenyomjuk az epreket a krémbe majd a következő lapot ugyanígy megtöltjük.
  2. Megkenjük az oldalát, majd az alját és tetejét megfogva, az oldalán körbeforgatjuk a csokilapokba. Ezt felemelés nélkül is megtehetjük a kezünk, vagy egy kés segítségével.
  3. Megkenjük a tetejét is, majd kidíszítjük a fél és egész eprekkel.
  4. A zselatint ecset segítségével vékonyan felkenjük az eprekre.
  5. A tejszínnel - csillagcsőrös habzsák, vagy díszítőpisztoly segítségével - tovább díszítjük.
Fortélyok:
Úgy tervezzük, hogy a tortát előző este készítsük el, jó ha egy éjszakát áll! A krémnél az első kanál mascarponénál teljesen megváltozik a csoki állaga (összeugrik), de ne ijedjünk meg, folytassuk, szépen kisimul a végére. Magyar eperrel a finomabb. Díszítésnél törekedjünk a szimmetriára 16 szeletre tervezzünk.

  • Share:

You Might Also Like

27 megjegyzés