Galatopita - Görög tejes pite

By Melinda - 20:48

Eve & Apple blogján találtam ezt a remek receptet. Rögtön késztetést éreztem, hogy a mai vacsi mellé elkészítsem ezt az édességet. Egy másik célom is volt: legnagyobb unokaöcsém olyan receptet kért, amelyet akár ő is el tud készíteni a barátaival az albérletben, különleges hozzávalók és felszerelés nélkül is. Ez pont ilyen, egyszerű, könnyen és gyorsan elkészíthető és finom. Az eredeti recept Sam Sotiropoulos oldaláról származik, ahol videorecept is segíti a kezdőket. Hajrá fiúk!

Hozzávalók:
  • 5 bögre tej
  • 12,5 dkg margarin (én vajat használtam)
  • vanília (az eredetiben nincs)
  • 1 bögre gríz (búzadara)
  • 1 bögre cukor
  • 3 tojás
  • lekvár, gyümölcszselé

Elkészítés:
  1. A tejet, a margarint és a vaníliát felforraljuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a grízt.
  2. Folyamatos keverés közben főzzük, amíg besűrűsödik.
  3. Levesszük a tűzről, 5 percig hagyjuk pihenni, majd hozzákeverjük az enyhén felvert tojásokat.
  4. Az így kapott masszát, vajjal kikent piteformába öntjük, majd közepes lángon megsütjük. További 10 percig a sütőben pihentetjük.
  5. Hagyjuk kihűlni, szeleteljük, majd fahéjjal, porcukorral megszórva, vagy lekvárral, gyümölcszselével tálaljuk.
Fortélyok:
A bögre nálam 3 dl volt. Az eredeti receptben nincs, de én tettem bele egy kis vaníliát, ami lehet a vaníliarúd kikapart belseje, vagy előzőleg megmaradt kikapart vaníliarúd héja (csak benne ne maradjon a tejben), esetleg vanília aroma, illetve vaníliás cukor. Ha már a tejben benne van a cukor és a gríz, akkor kevergessük, mert lekaphatja az alját. Hagyjuk kicsit kihűlni, mert forrón nehezen szeletelhető.

  • Share:

You Might Also Like

4 megjegyzés