Gesztenyetorta

Ez a gesztenye torta szép is lett, jó is lett és az utazást is remekül bírta. Hétvégén a nagy hóesés miatt kicsit összekeveredtünk a családi összejövéssel, így a ki, mikor, honnan, hová és mivel megy kérdései és megoldásai folyamatosan változtak. Hogy a hóesést - a konyhaablakomból - illusztráljam:
Mi mentünk Pestről Ceglédre, Ceglédről Budára, a torta meg jött velünk. A recept eredetileg diós piskótával jelent meg. Mindkét tésztával nagyon finom.

Tészta: 6 tojásos piskóta

A gesztenyekrém hozzávalói:
  • 50 dkg gesztenye
  • 20 dkg cukor
  • 5 cl víz
  • 5 cl rum
  • 20 dkg vaj
Díszítés:
  • 25 dkg gesztenye
  • 1 dl tejszín
  • fél ek. porcukor
Elkészítés:
  1. A piskótát elkészítjük.
  2. A gesztenyét kivesszük a hűtőből, felengedjük.
  3. A krémhez a cukorból és vízből szirupot főzünk és hagyjuk kihűlni.
  4. A szirupot és a rumot habverővel összekeverjük a gesztenyével.
  5. A vajat habosra keverjük, majd kicsi adagokban hozzáadjuk a gesztenyét.
Összeállítás:
  1. A piskótát 3 lapra vágjuk. A két köztes lapot megtöltjük és a tetejét és az oldalát bevonjuk a krémmel.
  2. A gesztenye egy részéből 16 golyót formázunk a maradékot krumplinyomón áttörjük. Az áttört gesztenyével középen a golyókkal szélen díszítjük a tortát.
  3. Félig felverjük a tejszínt, hozzáadjuk a porcukrot, a habfixálót, majd keményre verjük.
  4. Csillagcsőrős habzsákkal, vagy díszítőpisztollyal kidíszítjük a tortát.
Fortélyok:
A piskótát előző este is elkészíthetjük. A vajat habosra keverjük ki. Mindig a krémet adjuk a kikevert vajhoz, sohasem fordítva! Kanalanként adagoljuk a krémet a vajhoz. Díszítésnél törekedjünk a szimetriára, 16 szeletre tervezzünk.

Forrás: Príma Konyha 2003/1.




Nincsenek megjegyzések: