Tiramisu

By Melinda - 14:47

Mautner Zsófia (Chili & Vanília) szerint Budapesten emlékezetes tiramisu a Gusto Cafeban (Frankel L. u. 12.) kapható. A múltkor épp arra jártunk, így megkóstoltuk. Tényleg finom volt. Viszont egy adag 600 Ft-ot kóstál, így gondoltam jó ha előveszem a saját receptemet, amely mindenestül 700-800 Ft-ból hoz ki 6 adagot. És miután a hozzávalóknál az "ízlés szerinti" mennyiségeket már kisakkoztam a mi ízlésünkre, finom is. Egy ötletet viszont magammal hoztam, ez pedig a tálcán történő összeállítás, amellyel sokkal könnyebb később a szép szervírozás. Szállítani továbbra is tálban könnyebb. Gyorsan elkészíthető, biztos siker.

Hozzávalók:
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 tojás
  • 6 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 20 dkg babapiskóta (24 db)
  • 5 cl amarettó likőr
  • 5 cl főzött espresso kávé
  • 5 cl tej
  • kakaópor
Elkészítése:
  1. A tojásokat szétválasztjuk, a tojások fehérjét a csipetnyi sóval kemény habbá verjük.
  2. A tojások sárgáját a porcukorral szintén habosra, fehéredésig verjük. belekeverjük a mascarponét.
  3. A masszába lágyan, óvatosan belekeverjük a tojások habját.
  4. Az amarettó likőrt, a kávét, és a tejet összekeverjük. A piskóták felét, egyesével egy pillanatra (tényleg egy pillanatra) beleforgatjuk a folyadékba és egy tálcán, vagy egy tál alján sorba rakjuk.
  5. Rákenjünk a massza felét, egyenletesen eloszlatjuk. Szűrő segítségével, bőven megszórjuk kakaóporral.
  6. Következik újra egy folyadékba mártott piskótasor, rá a massza.
  7. Hűtőben néhány órát, akár egy éjszakát hűtjük.
  8. A tetejére csak a fogyasztás előtt szórjuk a kakaóport.
Fortélyok:
Akkor a legfinomabb, ha előző este elkészítjük. Ha biztosra akarunk menni a likőrös "szószunk" elosztásával, felezzük meg és a lerakott piskótát egyenletesen locsoljuk meg vele. A mascarponét a Lidl-ben szoktam venni alapáron 399 Ft, de sokszor akcióban 299 Ft. Tényleg fontos, hogy lehetőség szerint fogyasztás előtt szórjuk meg a fedő kakaóporral, mert különben elázik. Sűrűbb krémet kapunk, ha a tojáfehérje helyett 1 dl tejszínt felverünk habbá és azzal lazítjuk a krémet. Ez ideális a Tiramisutortához.

  • Share:

You Might Also Like

1 megjegyzés