Mézeskalács

Itt a karácsony! Több hete böngészem a recepteket, válogatom a régieket, és újakat egyaránt. Már az elején láttam, hogy az idén is sok ajándék fog a konyhában készülni. Az elkészítés sorrendjében az első az elmaradhatatlan mézeskalács volt. Ezt már 2 héttel korábban elkészítettem. Ez egy régi recept kicsi módosításokkal.

Hozzávalók:
  • 45 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 dkg margarin
  • 3 evőkanál méz
  • 3 db tojás
  • 1 kk szódabikarbóna
  • mézeskalácsfűszer
  • citromhéj
Elkészítése:
  1. A száraz alapanyagokat összekeverjük - fontos hogy a fűszer egyenletesen elkeveredjen - majd összedolgozzuk a folyékony alapanyagokkal.
  2. Egy éjszakát állni hagyjuk.
  3. Lisztezett deszkán - nem túl vékonyra - kinyújtjuk, karácsonyi kiszúrókkal kiszaggatjuk, kisütjük.
  4. Tojásfehérje (1 db) és porcukor keverékével, illetve színes szórócukorral díszítjük.
Fortélyok:
Ha túl lágy, ragadós a tészta, tegyünk bele egy kis lisztet, különben nehezen nyújtható lesz. Ahhoz, hogy megpuhuljon fontos, hogy kapjon egy kis párát, erre jó megoldás lehet például egy felcikkejezett alma a dobozba zárva. A képen már a többi aprósütivel együtt, középen látható.

Ami még a képen látható:
Középen: Mézeskalács (jelenlegi recept)
1 óránál: Mazsolás-fehércsokis keksz
3 óránál: Csokis keksz
4 óránál: Vaníliás linzerek (narancsos cukormázzal fedve)
5 óránál: Vaníliás linzerek (kandírozott cseresznyével)
fél 7-nél: Áfonyás-mákos habcsók
fél 8-nál: Diós-kókuszos habcsók
háromnegyed kilencnél: Citromos-kókuszos habcsók
10 óránál: Vaníliás linzerek (citromos cukormázzal töltve)
11 óránál: Florentin szelet
koszorúban: Habcsók

Nincsenek megjegyzések: