Puncstorta

Újra torta, újra fondantos, újra puncs. Anyukámék puncstortája óta nem hagy nyugodni a gondolat, hogy a másik típusút is kipróbáljam, ami belül rózsaszín és inkább egy cukrászdaihoz hasonlít, mint egy minden finomsággal megtöltött otthonira. Néhány recept megtekintése után kikombináltam a saját verziómat, amely mindenkinek ízlett. A külső borítás lehetett volna cukormáz is, de miután párom édesanyjának születés- napjára készült, fondant lett. Sajnos nem rózsaszín, mert sajnos nem volt itthon sem természetes (pl. cékla) sem mesterséges (pl. Szilas) ételszínezékem. De így legalább marad inspiráció a következőre.

Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a sziruphoz:
  • 20 dkg + 10 dkg lekvár (most darabos erdei gyümölcs)
  • 1 citrom leve
  • 1 narancs leve
  • 1 dl rum
  • 1 dl málnaszörp
  • 10 dkg porcukor
Díszítés:

Elkészítés:
  1. Megsütjük a tortalapokat.
  2. Az 5 tojásos piskótát félbevágjuk, a 4 tojásos lapot felkockázzuk.
  3. A 20 dkg lekvárt, a citrom és narancs levét, a málnaszörpöt és a porcukrot összeforraljuk majd a rumot is hozzáadjuk.
  4. Kis adagokban összeforgatjuk a piskótakockákat és a szirupot, hogy egyenletesen mindenhol összekeveredjen.
  5. Az alsó lap köré tortagyűrűt helyezünk, megkenjük lekvárral majd ráhalmozzuk a szirupos piskótakockákat. A felső lap alsó részét is megkenjük lekvárral, majd ráhelyezzük a töltelékre.
  6. Egy könnyebb súllyal lenyomjuk. Hűtjük néhány órán keresztül.
  7. A fondantborítás előtt a torta tetejét és oldalát megkenjük lekvárral, majd hagyjuk megszikkadni egy kicsit.
  8. Az előkészített fondantot átgyúrjuk, kinyújtjuk, és beborítjuk vele a tortát.
  9. A rózsához kerek kiszúróval lapokat késztünk, majd körbe-körbe egymásra illesztjük. A torta aljára egy hengert készíthetünk, melyet egy nyomómintával - jelen esetben egy gyűrűvel - sormintázunk. Cukorgyöngyökkel kiegészítjük a díszítést.
Fortélyok:
A piskótát készíthetjük egyben is, de külön-külön sütve jobb tartása lesz. A szirup arányait és mennyiségét rugalmasan változtathatjuk. Én úgy szeretem, ha nem áznak el teljesen a piskótakockák, de ez ízlésünk szerint módosítható. A tetejére készíthetünk cukormázat is: 4 ek. porcukor, 1 dl málnaszörp, fél citrom leve, fél tojásfehérje keverékéből. Az oldalára kb. 8 dkg pirított, darabolt mandulát tehetünk.

15 megjegyzés:

Niki írta...

Hát itt vagy:)
És mint mindig gyönyörű a tortád:oDDD

Dia írta...

Ismét nem csalódtunk benned! Nagyon szépséges!

Melinda írta...

Niki, aranyos vagy! Elvesztem egy kicsit, sem sütni, sem írni, nem volt időm az elmúlt napokban.

Dia, köszönöm! A következő valami epres könnyűség lesz.

Kiskukta írta...

Gyönyörűséges, mint az összes többi!

Thrini írta...

Nagyon szép, igazi ünnepi a külseje! :)
Nálunk nagy kedvenc a puncstorta, de még nem mertem hozzáfogni a sütéséhez.

Ramimami írta...

Szép lett! Gratulálok!

Gál Edith írta...

GYÖNYÖRŰŰŰŰŰŰŰ!!!:))

Chef Viki írta...

Hmmmmmmmmmmm, mint a mesékben!

Bianka írta...

Gyönyörű

családi tűzhely írta...

Megint egy tortaremek! Gratulálok!

Melinda írta...

Hölgyeim, mindenkinek köszönöm!
Thrini, szívből ajánlom, hogy készítsd el, nem lehet elrontani!

egycsipet írta...

Gyönyörű szép! Nálunk az egyik kedvenc a puncstorta. ;)

Pókecz írta...

A fondant nekem mindig tiszta porcukor. Hogy érhetném el, hogy ne legyen a rózsaszín fondant porcukros? Köszönöm, a munkáid gyönyörűűűek...

Melinda írta...

Kedves Pókecz!
Nyújtáskor étkezési keményítőt használok, és annak nem marad nyoma. Én jövő héten készítem az első rózsaszín fondantomat, figyelem hogy reagál és ha további ötletem van írok.
Örülök, hogy meglátogattál, hogy írtál és hogy tetszenek a tortáim!

floriana8 írta...

A Lekvár bármilyen lehet? Nem baj ha narancsot nem rakok hozzá?