Nagyon finom medvehagymát kaptunk kedves Barátainktól. Köszönjük! Mártonkámmal pogit sütöttünk belőle a vasárnap esti focimeccshez. Finom volt frissen, és finom volt másnap is, jól megőrizte a puhaságát.
Hozzávalók:
- 50-60 dkg liszt
- 25 dkg vaj/margarin
- 20 dkg tejföl
- 1 tojás + 1 tojás sárgája
- fél evőkanál só
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 kk cukor
A kenéshez:
- 5 dkg vaj
- 1 kávés csészényi felaprított medvehagyma
- 20-25 dkg sajt
A tetejére:
- 1 tojás fehérje
- 5-10 dkg sajt
Elkészítés:
- A tejben, a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- Egy tálba tesszük a lisztet, először 50 dkg-ot, a vajat és/vagy margarint, a tejfölt, a tojásokat, a sót és a felfuttatott élesztőt és a mixer dagasztókarjával vagy kézzel összekeverjük, összegyúrjuk, kidolgozzuk, amíg homogén ruganyos tésztát nem kapunk. Menetközben figyeljük az állagát, ha túl lágy tegyünk még bele lisztet.
- Körülbelül 35-40 perc alatt langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- Kinyújtjuk, megkenjük az időközben felolvasztott vajjal, a medvehagymával és vízszintesen és függőlegesen is háromba hajtogatjuk. Újra pihentetjük kb 10-15 percet.
- Kinyújtjuk megszórjuk az időközben lereszelt sajttal és újra vízszintesen és függőlegesen is háromba hajtogatjuk. Újra pihentetjük kb 10-15 percet.
- Harmadszor is hajtogatjuk. Újra pihentetjük kb 10-15 percet.
- Kinyújtjuk, megkenjük a tojással, megszórjuk a maradék sajttal és kb. 175 fokon megsütjük.
Fortélyok: Előnyös, ha az alapanyagok szobahőmérsékletűek. A liszt mennyisége függ a minőségétől, ezért menetközben adagoljuk. A cél, hogy közepesen lágy, de jól gyúrható tésztát kapjunk. A sajt egy részét a tésztába is tehetjük. Jó dolgozzuk ki a tésztát, meghálálja magát. A tetején a tojást vékonyan kenjük, kiszaggatáskor az oldalára kerülő tojástól fog dőlni, vagy nem dőlni a pogink. Hosszúnak tűnik, de közben lehet mást csinálni. Mi például játszottunk. :)
3 megjegyzés
Jól néz ki :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy itt jártál! :)
Törlés