Ez a diótorta a keresztlányom 9. születésnapjára készült. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy egy nehéz és vaskos tortáról van szó, de korántsem! Ajánlom mindenkinek!
Tészta: diós piskóta
A diókrém hozzávalói:
- 20 dkg dió
- 20 dkg cukor
- 2 dl tej
- 3-5 cl rum
- 3 tojás
- csipet só
- 20 dkg vaj
- 5 dkg darabolt + 16 féldarab dió
- 2 dl tejszín
- 1 ek. porcukor
- 1 habfixáló
- A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját is kicsit felverjük.
- A diót megpirítjuk egy kicsit, így intenzívebb lesz az íze. Megőröljük.
- A diót, a cukrot, a rumot és a tejet összekeverjük, felforraljuk és belekeverjük a tojássárgáját, majd nagyon óvatosan a tojásfehérjét. Ezután már kevés ideig főzzük. Hagyjuk kihűlni.
- A vajat kikeverjük habosra, majd kis adagokban, óvatosan hozzáadjuk a kihűlt krémet.
Összeállítás:
- A piskótát 3 lapra vágjuk. A két köztes lapot és az oldalát megtöltjük és bevonjuk a krémmel.
- A betöltött torta tetejét és alját megfogjuk, az oldalát beleforgatjuk a darabolt dióba. Ha kevésbé vagyunk rutinosak, akkor talpon állva az oldalára kézzel ráfordítjuk a darabolt diót. Megkenjük a tetejét.
- Félig felverjük a tejszínt, belekeverjük a porcukrot, a habfixálót, majd kemény habbá verjük.
- Csillagcsőrős habzsákkal, vagy díszítőpisztollyal kidíszítjük a tortát. A tetejére féldiókat és - szülinapra - gyertyákat teszünk. Lányoknak természetesen rózsaszínt.
A krémet mindig teljesen hagyjuk kihűlni, de ne dermedjen meg. A vajat habosra keverjük ki. Mindig a krémet adjuk a kikevert vajhoz, sohasem fordítva! Kanalanként adagoljuk a krémet a vajhoz. Díszítésnél törekedjünk a szimetriára, 16 szeletre tervezzünk.
0 megjegyzés