Egy hétköznapi nagy kedvenc. Megmaradt kalácsból, kifliből, valamilyen lekvárral, gyümölccsel, éppen kéznél lévő dióval, mákkal. Ez most kiflis-meggylekváros-diós volt. Most a hab egy kicsit összeesett, de sebaj, így is nagyon-nagyon fincsi volt. Nem hiába az egyik gyengém.
Hozzávalók:
- 20 dkg kalács vagy kifli
- 1,5 dl tej
- 3 tojás
- 8+3+3 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg dió, vagy mák, vagy mindkettő
- 1 kis üveg meggylekvár, vagy más lekvár
- 2 alma, vagy más gyümölcs: pl. meggy, szilva
Elkészítés:
- Kivajazunk egy hőálló tálat.
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a 8 dkg cukorral, a vaníliával kikeverjük, majd felhígítjuk a tejjel.
- Ráöntjük a feldarabolt kalácsra, vagy kiflikre.
- Rászórjuk az 3 dkg cukorral elkevert darált diót, vagy mákot.
- Rárétegezzük a lekvárt, a gyümölcsöt. Egy picit óvatosan összeráztam, összekevertem.
- Előmelegített sütőben, közepes lángon - még hab nélkül - elősütjük.
- Felverjük a tojások fehérjét az 3 dkg cukorral és ráterítjük a félig sült kalácsunkra, majd készresütjük.
- Lehetőleg még langyosan tálaljuk.
Fortélyok:
Ez a mennyiség egy 20x30-as jénaiban készült. Készíthetjük nagyobb adagban is, akkor nagyobb tálban, vagy több rétegben tegyük. Készíthetjük több kaláccsal is, akkor tehetünk a tetejére is egy réteget, de akkor is áztassuk meg tejjel és a hab legyen a legtetején. Ahhoz, hogy a tojásfehérjehab ne essen össze egy kanál étkezési keményítőt és pár csepp ecet is tehetünk bele, vagy a másik módszer szerint pedig gőz felett verjük fel a tojásfehérjét, de ezt még nem próbáltam.
0 megjegyzés