A keresztfiam szülinapjára készült ez a torta. Neki a fehércsoki a kedvence és hát az epret sem veti meg, így adott volt ez a kombináció. A krém ötlete Macié, ő kevesebb csokival és a gyümölcsöt beleturmixolva pohárkrémet készített belőle. Én a több csokival egy sűrűbb krémet kaptam és a darabolt gyülmöccsel pedig a fehércsokis jellege is megmaradt. Én nem vagyok nagy fehércsokirajongó, de ez nekem is nagyon ízlett, így bátran ajánlom mindenki figyelmébe.
A tészta: 7 tojásos piskóta
A krém:
- 40 dkg fehércsokoládé
- 50 dkg mascapone
- 5 dkg fehércsokilapocska
- 70 dkg eper
- 1 lap zselatin
- 1 dl tejszín
- fél zacskó habfixáló
- fél evőkanál vaníliás porcukor, vagy vaníliás cukor
Elkészítés:
- Megsütjük a piskótát, akár már előző este.
- A fehércsokit a csokiolvasztás szabályai szerint, alacsony hőfokon megolvasztjuk.
- A csokit a tűzről levéve, néhány percig hűtjük, majd folyamatos keverés közben először fél majd egész kanalanként hozzáadjuk a mascarponét.
- Az epret megmossuk, megtisztítjuk, felét feldaraboljuk.
- A zselatint kevés vízben (kb. 6-7 cl) feloldjuk, majd felmelegítjük. Picit hagyjuk dermedni.
- A tejszínt a habfixálóval és a porcukorral kemény habbá verjük.
- A piskótát 3 lapra vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a krémmel és megszórjuk a darabolt eperrel. Egy kés segítségével kicsit belenyomjuk az epreket a krémbe majd a következő lapot ugyanígy megtöltjük.
- Megkenjük az oldalát, majd az alját és tetejét megfogva, az oldalán körbeforgatjuk a csokilapokba. Ezt felemelés nélkül is megtehetjük a kezünk, vagy egy kés segítségével.
- Megkenjük a tetejét is, majd kidíszítjük a fél és egész eprekkel.
- A zselatint ecset segítségével vékonyan felkenjük az eprekre.
- A tejszínnel - csillagcsőrös habzsák, vagy díszítőpisztoly segítségével - tovább díszítjük.
Fortélyok:
Úgy tervezzük, hogy a tortát előző este készítsük el, jó ha egy éjszakát áll! A krémnél az első kanál mascarponénál teljesen megváltozik a csoki állaga (összeugrik), de ne ijedjünk meg, folytassuk, szépen kisimul a végére. Magyar eperrel a finomabb. Díszítésnél törekedjünk a szimmetriára 16 szeletre tervezzünk.
28 megjegyzés
Juj de szépséges!!!
VálaszTörlésCsodaszép a torta, nagyon precíz kivitelezés!!! :)
VálaszTörlésPerfekt!
VálaszTörlésCsodálatos, mennyei színek és maga a torta is...:)
VálaszTörlésVan mit fejlődnöm ;)
Én el vagyok ájúlva!!!! Komolyan mondom! Ez gyönyörűűűűű!!! :))) Millió GRATULA!! :)
VálaszTörlésNagyon kedvesek vagytok! Köszönöm! Örülök, hogy benéztetek hozzám!
VálaszTörlésGyönyörű fotó és torta. Gratulálok!
VálaszTörlésÉn is gratulálok a bloghoz, csupa finomság van nálad!Jövök máskor is!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nektek! Várlak vissza benneteket!
VálaszTörlésElfogadnál "keresztlányodnak"? :D
VálaszTörlésEszméletlenül szép ez a torta!
Örömmel Garffyka!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésEz csodás! Meg is csinálom júniusban az egyik családi ünnepre.
Örülök, hogy tetszik Dia! Szívből ajánlom a receptet, nagyon finom!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésMa csináltam meg a tortát, de lefényképezni se tudtam, mert olyan hamar elfogyott. :)Isteni finom lett, köszi a receptet!
abigail
Kedves Abigail!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy megcsináltad és sikere volt! És hogy hírt adtál róla! Bízom benne, fogsz még kedvedre való receptet taláni nálam! :)
A 2 kedvencem!! :) nagyon szép!
VálaszTörlésVéletlenül kerültem ide, de valami gyönyörű ez az oldal, ez a torta megragadott, s engegni nem akar!
VálaszTörlésJövő héten lesz a lányom szülinapja, ezt a tortát néztem ki, hogy megsütöm! Csak kérdés, hogy sikerül-e ilyen szépre?
Kedves Évi! Nagyon örülök, hogy tetszik az oldalam. Biztos vagyok benne, hogy ugyanilyenre sikerül a szülinapi torta, ha bármiben tudok segíteni, írj!
VálaszTörlésSzia Melinda! Már holnap neki is állok, az ünneplés majd csak kedden lesz! Én házilag készítem a krémsajtot, már ott figyel a hűtőben, csepeg, holnapra elkészül! Ha!! sikerül akkor majd hozom róla a fotót!
VálaszTörlésEzentúl többet fogok itt időzni, nagyon sok jó és szép recept van itt Nálad!
Szia Melinda! Elkészült a torta, pár változtatást azért hajtottam végre, de mondhatom nagyon finom lett! Ha sikerül megmutatom a képet is róla!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésA fiamnak lesz névnapja a jövőhéten, ezt a fehércsokis krémet néztem ki neki hogy megtöltöm vele a tortáját. Ez a mennyiség elegendő egy 26cm átmérőjű tortához?
/Nem piskótát szoktam sütni mert az tojás gyilkos. :)/
Szia!
VálaszTörlés22 főre sütném ezt a tortát, mert tavaly nagy sikere volt a szűkebb családban. Szerinted kivitelezhető emeletes verzióban vagy nem bírná el az alsó szint a felsőt?
Köszönöm!
Szép napot!
Ancsi
Kedves Ancsi!
VálaszTörlésNehéz kérdés: én többször sütöttem emeletes tortát és 2-3 emeletesnél elbírja az alsó a felsőt, de az igazi, szép megoldás az ha fapálcákkal alátámasztod a felső szinteket. Egy videó: https://www.youtube.com/watch?v=3qu9ZtV51RM. Bízom benne tudtam segíteni, üdv: Melinda
Kedves Melinda,
VálaszTörléspersze hogy segítettél, köszönöm szépen!
Még egy kérdésem lenne: ha fondanttal szeretném borítani (sose csináltam még), akkor jó alá ez a mascarponés-fehércsokis krém vagy mindenképp valamilyen vajas krém kell?
Nagyon köszönöm!
Szép napot,
Ancsi
Szia!
VálaszTörlésÉn szeretném megkérdezni, hogy milyen fehér csokit kell használni a krémhez.
Kedves Anita!
VálaszTörlésBármilyet, azt hiszem ez Lidlben vásárolt saját márkás fehércsoki volt. Üdv: Melinda
Kedves Melinda! Ha 25 cm-es formaban sütöm, akkor nem lesz nagyon lapos a piskóta?
TörlésEz az rgy torta, amit el tudok vagy merek késziteni! Imádom! Kb 10 éve készitem a szülinapomra, és mostmár a gyerekeim szülinapjára is! Koszonom!!! ���� csodas recept!!
VálaszTörlés