Piskóta

By Melinda - 18:25

A piskóta talán az egyik leggyakoribb süteményalap. Százféle krémmel tölthetjük, minden íz passzol hozzá. Ami fontos, hogy ahány darab tojás, annyi evőkanál cukor és annyi evőkanál liszt szükséges hozzá. Ez a piskóta recept egy 6 tojásos, középmagas torta adagja, ha ennél magasabbat szeretnénk 8 tojással, ha kisebbet 4 tojással készíthetjük. Ez esetben 26 cm-es tortaformában készítettem, de természetesen a tortaforma mérete is változtatható.


Hozzávalók:
  • 6 tojás
  • csipet só
  • 6 ek. cukor
  • 4 ek. finom liszt
  • 2 ek. rétes liszt
  • fél csomag sütőpor
Elkészítése:
  1. A sütőt bemelegítjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
  3. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig verjük. 
  4. A lisztet a sütőport elegyítjük és rászitáljuk a tojásfehérjére. Ráöntjük a tojássárgáját, majd mindhárom alkotóelemet lyukas fakanállal, körkörös mozdulatokkal, óvatosan összekeverjük.
  5. Sütőpapírral, vagy vajjal, liszttel kibélelt tortaformába öntjük, és közepes lángon megsütjük.
Fortélyok:
A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek. A cukor csapott, a liszt közepesen púpos evőkanál legyen. Én a liszetet egy harmad rétes liszt, két harmad finom liszt arányban keverem. Fontos, hogy a lisztet szitálva tegyük a tojásfehérjére. Erre kerül a tojássárgája, majd nagyon óvatosan összeforgatjuk, nehogy összetörjön a tészta. A sütőajtót csak a sütés végefelé nyithatjuk ki, mert összeesik a tésztánk.

  • Share:

You Might Also Like

11 megjegyzés

  1. Szia!
    Meg szeretném kérdezni, hogy ezt a piskótát hány cm-es tortaformában sütötted?
    Köszi: Eszter

    VálaszTörlés
  2. Szia Eszter! Ez 26 cm-es forma volt. Bele is írom a receptbe. :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi a választ. A recepted alapján készítettem el én is. De az enyém miért lett ilyen lapos akkor??? :-(((

    VálaszTörlés
  4. Bocsi, a link lemaradt: http://recepteszter.blogspot.com/search/label/S%C3%BCtem%C3%A9ny

    VálaszTörlés
  5. Hát, sajnos nem tudom. :( Lehet, hogy a fotó is csal egy kicsit, ez kb. 5 cm magas lehetett. A piskóta titka abban van, hogy sok levegő kerüljön a tésztába, aztán benne is maradjon. Ehhez a legfontosabbak:
    - keményre verni a habot,
    - keményre, világosra verni a sárgáját,
    - nagyon-nagyon óvatosan összekeverni a a kettőt a liszttel,
    - ideális hőfokon sütni (ezt nehéz meghatározni, az én villanysütőm 8-as fokozatán 10 perc + a 7-esen kb. 20-25 perc),
    - nem szabad kinyit a sütőajtót, csak a vége felé, az utolsó 5-10 percben,
    - tűpróbával ellenőrizhetjük (beleszúrunk egy fogvájót és ha tisztán, nem ragacsosan, maszatosan jön ki akkor jó).
    Bízom benne, hogy tudtam segíteni.

    VálaszTörlés
  6. A kb 5 cm az stimmel.
    Köszönöm a tanácsokat.
    Még annyi kérdésem lenne, hogy a sütőforma oldalát is kibéleled sütőpapírral?
    És mi az ideálisabb? Sütni magasabb hőfokon rövidebb ideig vagy alacsnyabb hőfokon tovább?

    Köszönöm szépen: Eszter

    VálaszTörlés
  7. Igen, utána megnéztem a képet, és nem volt az olyan alacsony. :)
    Az oldalára nem tettem sütőpapírt, csak kivajaztam, kiliszteztem. A sütést így szoktam: 2 ütemben, először egy kicsit magasabb, aztán alacsonyabb hőfokon.

    VálaszTörlés
  8. Köszi a válaszokat és a segítséget! ;-)

    VálaszTörlés
  9. mennyi ideig kell sutni es hany fokon?
    elore is koszonom a valaszt

    VálaszTörlés
  10. Kedves Adri! Kb. 185 fokon 10 perc + 175-180 fokon 20-25 perc. Nem szabad kinyitni a sütőajtót, csak az utolsó 5-10 percben, különben összeesik a tészta. Tűpróbával tudjuk ellenőrizni: beleszúrunk egy fogvájót és ha tisztán, nem ragacsosan, maszatosan jön ki akkor elkészült. Ha a piskóta elválik a tortaforma oldalától, az is annak a jele hogy elkészült.

    VálaszTörlés
  11. skincell pro - What are the benefits of skin cell pro? I was looking for a cure-all product to use on my face that would make my problem go away. My face had always been prone to acne and had several scars from acne. However, my skin was dry, and the acne had largely disappeared. I didn't have any breakouts, yet I decided to give skincell pro a try. I read several reviews online and was intrigued by the positive feedback I got from others.

    VálaszTörlés