Hozzávalók a piskótához:
- 3 tojás
- 3 ek. cukor
- 1 nagyobb evőkanál víz
- 1 nagyobb evőkanál olaj
- 2 ek. finomliszt
- 1 ek. rétesliszt
- fél tk. sütőpor
- csipet só
Hozzávalók a túrós krémhez:
- 50 dkg túró
- 20 dkg tejföl
- 12 dkg porcukor
- 1 kisebb vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- 4 dl tejszín
- 6 lap vagy 1 zacskó (20-25 gr) zselatin
- 4 evőkanál darabos eperdzsem
- 1 db kivi
- 2 db koktélcsereszenye
- 5 fél őszibarack (itt: befőtt)
- 1 lap zselatin
- 1 dl áttetsző gyümölcslé (itt: az őszibarack befőtt leve)
A piskóta elkészítése:
- A sütőt bemelegítjük.
- A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
- A tojássárgáját a cukorral fehéredésig verjük. Belekeverjük a vizet.
- A lisztet a sütőport elegyítjük és rászitáljuk a tojásfehérjére. Ráöntjük a tojássárgáját, majd mindhárom alkotóelemet lyukas fakanállal, körkörös mozdulatokkal, óvatosan összekeverjük.
- Sütőpapírral, és/vagy vajjal, liszttel kibélelt tortaformába öntjük, és közepes lángon megsütjük.
- A zselatinlapokat kevés vízbe beáztatjuk.
- A túrót áttörtjük, a tejföllel, a porcukorral, a vaníliával, a citromlével habosra keverjük.
- A tejszínt felverjük, óvatosan a krémhez keverjük.
- A zselatinlapokat a vízzel lassú tűzön felolvasztjuk.
- A felolvadt zselatinban kanalanként belekeverjük a krémet. Óvatosan elkeverjük.
A díszítés elkészítése:
- A gyümölcsöket előkészítjük, szeleteljük.
- A zselatint kevés vízbe áztatjuk.
- A zselatinlapot a gyümölcslével lassú tűzön felolvasztjuk. Hagyjuk picit dermedni.
Összeállítás:
- A piskóta köré tortagyűrűt teszünk. A tésztát megkenjük az eperdzsemmel.
- Ráöntjük a krémet és a hűtőben egy éjszaka állni hagyjuk.
- A gyümölcsökkal díszítjük, és ezeket egy kenőecset segítségével a zselatinnal megkenjük.
Fortélyok:
A piskótához: A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek. A cukor csapott, a liszt közepesen púpos evőkanál legyen. Fontos, hogy a lisztet szitálva tegyük a tojásfehérjére. Erre kerül a tojássárgája, majd nagyon óvatosan összeforgatjuk, nehogy összetörjön a tészta. A sütőajtót csak a sütés vége felé (kb. az össz sütési idő háromnegyede után) nyithatjuk ki, mert különben összeesik a tésztánk.
A túrós krémhez: A 17 %-os krémes túró a Lidl-ben kapható. A túrós krémet a tejszínnel óvatosan keverjük össze. A megolvasztott zselatinhoz adjuk kanalanként a krémet (nem fordítva!), ez minden hideg zselatinos krémnél igaz. Elvileg 5-6 óra is elegendő lehet a dermedésre, de én feltétlenül egy éjszaka hűtést javasolnék.
A díszítéshez: Törekedjünk a színes gyümölcsök kombinálására. Legjobbak a bogyósok, a barackok, az egzotikusok. Ha valamelyik barnulna citrommal csepegtessük le. Őszibarack esetén előnyös lehet a dobozos befőtt. A gyümölcsökre a zselatint egy (szillikonos) kenőecsettel, kicsit dermedten, vékonyan tegyük fel.
A túrós krémhez: A 17 %-os krémes túró a Lidl-ben kapható. A túrós krémet a tejszínnel óvatosan keverjük össze. A megolvasztott zselatinhoz adjuk kanalanként a krémet (nem fordítva!), ez minden hideg zselatinos krémnél igaz. Elvileg 5-6 óra is elegendő lehet a dermedésre, de én feltétlenül egy éjszaka hűtést javasolnék.
A díszítéshez: Törekedjünk a színes gyümölcsök kombinálására. Legjobbak a bogyósok, a barackok, az egzotikusok. Ha valamelyik barnulna citrommal csepegtessük le. Őszibarack esetén előnyös lehet a dobozos befőtt. A gyümölcsökre a zselatint egy (szillikonos) kenőecsettel, kicsit dermedten, vékonyan tegyük fel.
21 megjegyzés
GYÖNYÖRŰŰŰŰ!!!
VálaszTörlésMESÉS!!
CSODÁS!!!
Nagyon szép, nagyon guszta! Imádom az ilyeneket. :)
VálaszTörlésNagyon szép!
VálaszTörlésEdith, köszönöm, örülök hogy tetszik!
VálaszTörlésPixie Pie, nekem is ezek a gyümölcsös sütik a kedvenceim!
Ottis, köszönöm!
Már vártalak valami csodával! Ismét elkápráztattál!
VálaszTörlésGyönyörű
VálaszTörlésMeseszép!
VálaszTörlésEzt körzővel vonalzóval készítetted?
VálaszTörlésElképesztően gyönyörű!
Minden elismerésem! :)
Köszönöm Dia! Mostanság ritkán tudok jelentkezni, aranyos vagy, hogy gondoltál rám!
VálaszTörlésBianka, Csibe köszönöm!
Raindrop, köszönöm! Ha itt nem is használtam körzőt, vonalzót, nagy barátságban vagyok velük. :)
Nézz be hozzám kérlek, vár egy díj!
VálaszTörlésVan nálam egy díj a részedre,mert gyönyörű a blogod!:)kukk be hozzám érte!:)
VálaszTörlésSzióka. Mi van veled?? Hiányzol gasztro-blogesztánból!!
VálaszTörlésMekkora tortaformában készítetted ezt a csodát?
VálaszTörlésKöszi: Ági
Szia Melinda!
VálaszTörlésEz a másik torta amit most elkészítek az eperkrémesen kívül. Viszont ilyen krémes túrót amit írsz nem kaptam. Ha sima félzsíros túrót veszek ahhoz keverjek egy kis natur joghurtot? Vagy semmit ne keverjek hozzá szerinted?
Köszi a választ előre is!!!!
Lívia
Jaj, most láttam meg, hogy az előző kérdésre nem válaszoltam. Ági, ne haragudj! 26 cm-es volt a tortaforma.
VálaszTörlésSzia Lívia!
Ez a krémes túró csak a Lidl-ben kapható. Bármilyen túró jó hozzá, csak egy kis tejföllel jól keverd össze, akár turmixold is. Várom a visszajelzésedet, hogy sikerültek a torták. Az eperkrémeshez annyi kiegészítést még, hogy nekem egy kicsit lágy volt krém (bár lehet hogy csak a meleg miatt), másodszor kevesebb tejjel készíteném a krémet. Jó sütést!
Szia! Csodaszép tortákat készítesz! :) A hétvégén elkészíteném ezt a túrós gyümölcstortát, de néhány kérdésem merült fel:
VálaszTörlés-lapzselatin pótolható normál zselatinnal? Ha igen, milyen arányban?
-a tejszín főzőtejszín vagy habtejszín legyen?
-Ha nem kenem le a piskótát lekvárral, hanem egyből ráteszem a túrós krémet, elázik?
Köszönöm előre is a válaszodat és további kellemes alkotást kívánok! ;)
Mónika
Kedves Mónika!
VálaszTörlésNe haragudj, hogy most válaszolok, de nem voltam gépközelben.
A lapzselatin természetesen pótolható normál zselatinnal. 6 lap zselatin 1/2 folyadék zselésítéséhez számítandó (nálam a 7. lap a tuti-biztos érzés miatt kellett), azaz bármilyen zselatint használsz a mennyiséget 1/2 liter folyadékhoz számítsd. A tejszín esetében a habtejszínt ajánlom. Lekvár nélkül a piskóta biztos kiszív a túrókrém nedvességéből, de ha tömör a krém nem hiszem hogy gondot okozna. Csak kevés tejföllel lazítsd a túrót. Sajnos a Lidl-set, amit írtam már úgysem lehet kapni.
Bízom benne nem érkezik későn válaszom és receptem segítségedre lesz a hétvégi sütiben.
Üd:
Melinda
Szia Melinda!
VálaszTörlésA kérdésem az lenne, hogy ha a krémet egy nappal hamarabb készítem el,mint a tortát (dermedés miatt 5-6 órára van szükség) akkor a tortára másnap rá tudom kenni? Tehát az állaga kenhető marad?
A válaszod elég sos lenne,mert pénteken kezdeném el a születésnapi meglepi tortát 😃
Nagyon szépen köszönöm és elnézést a sürgetésért,
Mónika
Kedves Mónika!
VálaszTörlésElőször a piskótát készítsd el, aztán a krémet. Amikor a piskóta kihűl (ehhez nem kell sok idő) mehet rá a lekvár, aztán a krém. Utána együtt megy a hűtőbe egy éjszakára. Másnap lehet díszíteni, ott még a zselatin dermed egy kicsit (mondjuk fél órát) és kész.
Most olvasom: a Lidl kapható krémes túrót emlegetem, amit már sajnos nem lehet kapni. Helyette használj túrót egy kis tejföllel elkeverve, összeturmixolva.
Bízom benne tudtam segíteni, ha kérdésed van írj, igyekszem gyorsan válaszolni. Üdv: Melinda
Kedves Melinda!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a gyors segítséget 😊
Üdv,Mónika
Hany fokon kell megsutni ?
VálaszTörlés