Remek édesség! Ostyalapok közé helyezett lágy diós grillázs. Néhány fortélya van, ezeket tartsuk szem előtt! Mindenki szeretni fogja.
Hozzávalók:
- 40 dkg (20+20) cukor
- 4 tojás sárgája
- 20 dkg vaj
- 20 dkg darabolt dió
- 1 csomag vaníliás cukor
- citromhéj
- A cukor felét (20 dkg) a tojások sárgájával és a vajjal felfőzzük, de csak addig, amíg az edény falától elválik.
- A cukor másik felét (20 dkg) karamellé olvasztjuk és a tojásos krémhez öntjük, ezután már nem főzzük.
- Hozzáadjuk a diót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat.
- Néhány pecig állni hagyjuk, majd 30x15 cm-es ostyalapra öntjük, miután elsimítottuk a másik ostyalappal befedjük. Néhány súllyal (pl. könyvvel) préseljük.
Mindig a karamellt öntjük a tojásos krémhez, soha nem fordítva. Én az Aldiban szoktam vásárolni ostyalapokat, 10x14,5 cm-es, 12 darabos csomag, évente egyszer november tájékán kapható, de ha jól tudom máshol is kapható. Melegen, de ne forrón öntsük az ostyára a masszát, így könnyebb lesz formázni, de még jól beletapad az ostyába. A préselés ne legyen túl könnyű, mert akkor nem tapad rendesen az ostyába, és ne legyen túl nehéz, mert kinyomja a masszát az ostyából, az alábbi képen látható esetben könnyű volt a súly, így a felső ostya nem tapadt bele, de a végeredményt tekintve ez sem oly nagy gond.
Ami még a képen látható:
1 darabos sor: Mentolos koktélcseresznye
2 darabos sor: Narancsos marcipános praliné
3 darabos sor: Mézeskalács praliné, Narancsos-mandulás fehércsoki
4 darabos sor: Grillázsostya (jelenlegi recept)
5 darabos sor: Mézeskalács praliné, Mazsolás-mogyorós tejcsoki, Narancsos-mandulás fehércsoki,
0 megjegyzés