A narancstortának régi hagyományai vannak nálunk, anyukámnak van egy remek receptje és gyakran sütött nekünk ünnepi alkalmakra. A legszebb emlékem a tizebnyolcadik szülinapomra készült szív alakú narancstorta 18 gyertyával. Ez a recept egy új, egyszerűsített, sütés nélküli, intenzív narancsos változat. A kép közepén látható sötétebb folt nem része a receptnek, a tortának, csak a névnapomra kapott karamellizálópisztolyt muszály volt kipróbálnom. Nem volt rossz, csak egy picit megnehezítette a szeletelést.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg babapiskóta
- 15 dkg vaj
Krém:
- 4 tojás
- 8 kanál cukor
- 1 vanília pudingpor (főzni való)
- 3 narancs héja
- 3 dl narancslé
- 3-5 cl narancslikőr
- 20 dkg vaj
Díszítés:
- 1 dl tejszín
- fél kanál porcukor
- 16 db csokoládéba mártott ostyarúd
- 4-5 narancskarika
Elkészítés:
- A babapiskótát ledaráljuk, megőröljük, vagy nejlonzacskóban sodrófával apróra törjük.
- Megolvasztjuk a vajat és alaposan összedolgozzuk a morzyával.
- A masszát a tortaformába nyomkodjuk és hűtőbe tesszük.
- A krémhez a tojást a cukorral egy gázra helyezhető lábasban kicsit habosra keverjük, hozzáadjuk a vanília pudingot, a narancs héját és levét, a likőr és összefőzzük. Kicsit kihűjtük.
- A vajat habosra kikeverjük és a krémet kicsi adagokban hozzákeverjük.
- Ráöntjük a tortaalapra, a csokiostyákat beleszúrjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- A tejszínt a cukorral felverjük. A tejszínnel és a narancsszeletekkel kidíszjük a tortát.
Fortélyok:
A babapiskóta helyett haszálhatunk sima kekszet, vagy akár készen kapható darált kekszet, csak ez esetben pici porcukorral ízesítsük. Használhatunk szikkadt sütimorzsát is. A babapiskóta, vagy keksz egy részét kiválthatjuk ízesített keksszel is pl. amarettinivel, vagy dióval, mogyoróval, mandulával. A krém esetében fontos, hogy homogén legyen, ezért többször keverjük át habverővel. Fontos, hogy mindig a krémet adjuk a vajhoz, és sohasem fordítva. Könnyebb (kevésbé tömény) a torta, ha egy 3 tojásos piskótára tesszük a krémet.
A babapiskóta helyett haszálhatunk sima kekszet, vagy akár készen kapható darált kekszet, csak ez esetben pici porcukorral ízesítsük. Használhatunk szikkadt sütimorzsát is. A babapiskóta, vagy keksz egy részét kiválthatjuk ízesített keksszel is pl. amarettinivel, vagy dióval, mogyoróval, mandulával. A krém esetében fontos, hogy homogén legyen, ezért többször keverjük át habverővel. Fontos, hogy mindig a krémet adjuk a vajhoz, és sohasem fordítva. Könnyebb (kevésbé tömény) a torta, ha egy 3 tojásos piskótára tesszük a krémet.
0 megjegyzés